Söndag 5 februari 2023

400 tidaholmare utan internet i höst

Här ute, vid yttersta kanten av altanen har Göran Lundberg i Agnetorp, Tidaholm, oftast mottagning. I dag får han internet via det fasta telefonnätet, som kopplas bort i november.
Här ute, vid yttersta kanten av altanen har Göran Lundberg i Agnetorp, Tidaholm, oftast mottagning. I dag får han internet via det fasta telefonnätet, som kopplas bort i november.

I november släcks det fasta telefonnätet ned för 510 abonnenter i Tidaholm. Många står då utan bredband och för vissa fungerar inte heller telefonin.
– Det blir samhällsfarligt. Det är bedrövligt, säger Göran Lundberg, Agnetorp.

Tidaholm är en av 29 kommuner i Sverige där hela eller delar av kopparnätet stängs ned under 2016. Göran Lundberg är lantbrukare och driver byggfirma från gården i Agnetorp, mellan Tidaholm och Hjo. Att ringa och komma ut på internet är en förutsättning för att han ska klara sitt företagande.

– En använder det ju företagsmässigt. Dels är det EU-ansökan och även rapporterna om djurs in- och utgång. Det ska ske inom sju dagar och sköter en inte det så blir det sanktioner, säger han.

I dag har han bredband via det fasta telefonnätet, så kallat ADSL. Telefonen som används hemma är också den som går via kopparledningarna.

– Vi har provat mobilt bredband, men en kunde få koppla upp sig tio gånger. Det funkar inte när en ska göra bankärenden.

Samma sak är det med mobiltelefonen. För att ringa ett samtal behöver Göran gå ut och ställa sig vid altanens bortre kant. Där är mottagningen bäst.

– Det funkar ibland och ibland inte. Antingen är det den andre som inte hör eller så är det jag, säger han.

Läs hela artikeln i fredagens nummer av Skaraborgsbygden!

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer