Måndag 3 oktober 2022

Jan och Ing-Marie får guldmedalj av kungen

Jan och Ing-Marie Andersson, Tidaholm, belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Den 16 april tar de emot medaljen ur Kung Carl Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholm.

Av årets 31 medaljer går två till gårdar i Tidaholm. Guldmedaljen har nu delats ut i 60 år.

– En guldmedalj är förstås ett fint tecken på uppskattning för det jobb man lagt ner på korna och mjölken, säger Jan Andersson.

I ladugården hos Jan och Ing-Marie står 38 mjölkkor och lika många ungdjur. Den lilla besättningen ger goda förutsättningar att känna korna väl och ha koll på hur de mår. Det har absolut bidragit till att gården kunnat leverera mjölk av högsta kvalitet under så många år, berättar Jan. Han och Ing-Marie tillbringar minst sju timmar varje dag i ladugården. De känner kornas personligheter och egenheter väl och är uppmärksamma på hur de mår.

– Vi märker direkt på ett juver om något är fel. Man behöver vara noggrann med hygienen, hålla ordentligt rent i kornas bås och så är det jätteviktigt att diskvattnet är riktigt varmt, säger han.

I Skaraborg belönas även Johan Lindholm, Moholm, Eje Olsson, Tidaholm, samt Tomas och Ann-Christin Gustavsson, Karlsborg, med LRF Mjölks Guldmedalj.

Vid årsskiftet fanns det 634 mjölkgårdar i Västra Götalands region.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Hannu Sarenströms ”danska” trädgårdsliv Alla ska få insamling där de bor Köksredskap i glödhet design Hos Odenfönster är varje order unik Utvald av älgflugor Birgitta Fjaestad låter sig inte begränsas Sprakande kulturhöst i Skaraborg Dahlia får hösten att blomma Färre vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist S, V och MP vill bilda en rödgrön ledning i regionen