Torsdag 30 mars 2023

Törebodabostäder vill höja hyrorna med 6,95 procent

Håkan Skött.
Håkan Skött.

Törebodabostäder kallar till förhandling om nästa års hyror och vill få igenom en höjning med 6,95 procent i genomsnitt. Nu väntar förhandlingar med motparten Hyresgästföreningen.

Kommunägda Törebodabostäder AB har aviserat att man vill höja hyrorna för 314 hushåll med 78 kronor per kvadratmeter och år från den 1 april. Räknar man om kravet till procent varierar det beroende på nuvarande hyra och hamnar mellan 3,25 och 11,28 procent med ett genomsnitt på 6,95 procent.

Motparten Hyresgästföreningen anser att kravet är väldigt högt och deras förhandlare, Håkan Skött, understryker att det inte är aktuellt att träffa en överenskommelse på en sådan nivå. Han konstaterar att det är ett tufft år för hyresgäster och vi ser hur många får kämpa för att få ekonomin att gå ihop.

– Vår uppgift är att få till en överenskommelse som blir skälig för hyresgästerna och samtidigt tillåter bolaget att underhålla fastigheterna vilket också är bra för de boende. Men vi kommer inte acceptera en hyreshöjning som är högre än vad som är absolut nödvändigt, säger Håkan Skött i ett pressmeddelande.

För en tvåa på 60 kvadratmeter skulle Törebodabostäders krav innebära en höjning på 390 kronor i månaden.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet