Lördag 18 augusti 2018

Unikt samarbete kring sjuksköterskor

Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun inför ett nytt, gemensamt arbetssätt som kombinationssjuksköterska och rekryterar därför för första gången vårdpersonal tillsammans.

–Istället för att konkurrera så samarbetar vi för att skapa nya lösningar. Det blir det bästa av två världar för såväl sjuksköterskor som patienter, säger Ulla-Britt Hagström (L), ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Det är ovanligt att en landstings- eller regiondriven sjukvårdsförvaltning och en enskild kommun går samman för att skapa utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor.

– Bakgrunden till samarbetet är att Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun har ett stort behov av legitimerade sjuksköterskor. Som ett led i att attrahera, rekrytera och behålla denna yrkesgrupp hoppas vi att gemensamma kombinationstjänster kan vara en av flera lösningar, säger Tobias Hultström, avdelningschef, Skövde kommun.

De nya kombinationstjänsterna – två till fyra stycken – innebär en delad tjänstgöring mellan Skaraborgs Sjukhus och Skövde kommun med två rotationsperioder, där ”kombinationsparen” byter arbetsplats en gång varje halvår.

–Vi gör detta för att ge sjuksköterskor möjlighet att utvecklas. Vi vill att de ska vara en viktig del i hur de här befattningarna utformas och ta ett steg i karriären. Vi tror att det finns stora möjligheter att fler medarbetare kommer att arbeta på det här sättet i framtiden, säger sjukhusdirektör Jörgen Thorn och betonar att samarbete med andra aktörer är en viktig del i arbetet med omställningen av hälso- och sjukvården inom Västra Götalandsregionen.

Tjänsterna kan sökas av legitimerade sjuksköterskor med flera års erfarenhet.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer