Söndag 19 augusti 2018

Björck (S) vill bryta upp blockgränsen

När Patrik Björck (S) var 28 år flyttade han med fru och barn från storstaden Göteborg till lilla Åsarp, utanför Falköping. Han knackade på hos Kinnarps Kontorsmöbler och fick jobb direkt. Vägen från Träindustriarbetareförbundets klubbstyrelse har nu lett honom till att vara första namn på Socialdemokraternas riksdagslista i Skaraborg.
När Patrik Björck (S) var 28 år flyttade han med fru och barn från storstaden Göteborg till lilla Åsarp, utanför Falköping. Han knackade på hos Kinnarps Kontorsmöbler och fick jobb direkt. Vägen från Träindustriarbetareförbundets klubbstyrelse har nu lett honom till att vara första namn på Socialdemokraternas riksdagslista i Skaraborg.

Åsarpsbon Patrik Björck toppar Socialdemokraternas riksdagslista i Skaraborg, om valberedningen får som den vill.
-Vi måste se till att hela landet utvecklas, såväl landsbygd som storstad, säger han.
Samtidigt vill ha bryta upp blockgränsen i riksdagen.

2015 tog Patrik Björck, Falköping, över ordförandeklubban för Skaraborgs socialdemokrater efter Urban Ahlin, Mariestad. Det var när Ahlin blev riksdagens talman.

Nu lämnar Ahlin riksdagen, efter 24 år, och därmed också förstaplatsen på S-listan i Skaraborg. Och även denna gång tar Patrik Björck över.

-Det känns både hedrande och roligt, säger Patrik Björck. Men det kommer bli en tuff valrörelse. Och vi kommer behöva gå fram, för att säkra ett fortsatt regeringsinnehav.

Patrik Björck brinner för politiken.

-Min drivkraft är att få påverka och förändra, säger han.  Det gäller säkert för de flesta politiker. Det är viktigt att vi kan styra och påverka. Oavsett det handlar om riksdagen eller Falköpings kommun.

För Patrik har en fot i bägge dessa folkvalda församlingar. Riksdagsledamot sedan 2006 och samtidigt ordförande för kommunfullmäktige i Falköping.

Kanske kan till och med Falköping vara en modell för hur samarbetet skulle kunna se ut i riksdagen i framtiden. För i Falköping samarbetar partiet sedan ett decennium med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Och enligt Patrik Björck fungerar detta alldeles utmärkt.

-Vi får givetvis kompromissa. Men det är en enorm skillnad mot att vara i opposition. Det är mycket roligare att vara kommunpolitiker när vi kan påverka och genomföra det vi vill, säger han.

-Samarbetet har dessutom uppskattats av väljarna och partierna har i valen fått förnyat förtroende, konstaterar han.

Han menar att man inte ska underskatta de lokala valen.

-En stor och viktig del av den välfärd som människor möter i vardagen i skola, vård och omsorg avgörs just i kommunen, påminner han.

Han betonar att S går till riksdagsvalet som eget parti. Vad som händer efter valet får partiet ta ställning till då.

Naturligtvis sätter han i första hand en socialdemokratisk regering. Helst i egen majoritet.  Men i andra hand är det en rödgrön regering, eller en regering som bryter nuvarande traditionella blockgräns.

-Det vore värdefullt att bryta blockpolitiken även på riksplan, konstaterar han och säger samtidigt att det ska bli intressant att se hur Liberalerna och Centerpartiet kommer hantera att Moderaterna nu går tillbaka till en mer traditionell högerpolitik.

Samtidigt är han inte nådig i sin kritik mot Vänsterpartiet, trots att partiet är en del av nuvarande regerings förhandlingsunderlag. För något år sedan skrev han en debattartikel i Expressen där han tyckte att Vänsterpartiet borde läggas ner och att partiet skulle sälja sina tillgångar och skänka det till forskning om kommunismen i Sverige.

-Vänsterpartiet har inte gjort upp med sin kommunistiska historia, säger han.

För Patrik Björck är det allas rätt till arbete och välfärdsfrågorna som kommer stå i centrum för kommande valrörelse.

-Dessutom måste vi ta människors oro över brottsutvecklingen på fullaste allvar, säger han.

Han ser likheter mellan människor på landsbygden i Skaraborg och storstädernas förorter:

-Det finns en allvarlig förtroendeklyfta mellan centrum och periferi, säger han. Människor känner sig inte sedda, och de upplever inte att samhället finns där, när de behöver det.

Därför kommer svaret snabbt när det gäller vilka frågor som är viktigast för honom som riksdagsledamot för Skaraborg.

-Vi måste se till att hela landet utvecklas, såväl landsbygden som storstaden, säger han. Därför är frågor som hur vi exempelvis löser infrastruktur och högskolor så viktiga.

-En väl utbyggd högskola i Skövde är oerhört viktigt för Skaraborg, säger han. Det ger grund till nya företag och nya arbetstillfällen.

Inom kort ska regeringen lägga sina förslag om hur utbyggnaden av vägar, järnvägar och sjöfart ska se ut fram till år 2030.

-Kravlistan från olika delar av landet på infrastrukturminister Tomas Eneroth är enorm, konstaterar Patrik Björck. Men det är mycket viktigt att regeringen nu satsar på västra stambanan och bygger dubbelspår mellan Alingsås och Göteborg.

-Frågan har tyvärr kommit lite i bakvatten nationellt, men det är inte bara en fråga för Skaraborg, utan också för Göteborg och hela landet, säger han. Det handlar om såväl fjärrtrafik som regional pendeltrafik, men också om flödet av gods till Sveriges viktigaste hamn; Göteborg.

-Därför är detta min främsta prioritet, säger han. Sträckan Alingsås- Göteborg är Västsveriges ”getingmidja” – typ Slussen i Stockholm. Man måste lösa detta.

Däremot är han inte lika orolig när det gäller satsningar på nya slussar i Göta Älv som kan säkra fortsatt insjötrafik på Vänern.

-Jag tror de kommer och jag förutsätter också att satsningarna på E20 fortsätter, säger han.

Ända sedan Patrik Björck valdes in i riksdagen har han funnits med i Arbetsmarknadsutskottet. Dessutom Socialförsäkringsutskottet, och sedan några år också i mäktiga EU-nämnden.

-Varje parti prioriterar utskotten i riksdagen olika, men för oss socialdemokrater har alltid Arbetsmarknadsutskottet haft ett högt anseende, säger han. Därför var det roligt att jag fick komma till just det utskott som jag önskade.

Han vill slå vakt om den svenska modellen på arbetsmarknaden. För honom handlar den om tre saker. Dels det generella välfärdsystemet. Men också om att kvinnor finns på arbetsmarknaden. Och för det tredje att arbetsmarknadens parter självständigt ska hantera lönerörelser och andra arbetslivsfrågor, utan statlig inblandning.

-Det är en unik modell som egentligen bara finns i de nordiska länderna, säger han. I övriga Europa vill man gärna lagstifta om minimilöner etcetera.

Även om globaliseringen sätter svenskt arbetsliv under hård press, så menar han att denna modell gett Sverige stora fördelar.

-Vi klarar exempelvis omställningar på arbetsmarknaden på ett helt annat sätt i Sverige tack vare den, menar han.

Han avvisar bestämt förslag om att staten ska styra detta område. Enda sättet att stärka den svenska arbetsmarknaden är, enligt honom, att öka tryggheten för de anställda. Därför ser han inte heller något positivt i att förändra lagen om anställningsskydd, som alliansen vill.

-Man kan inte sänka arbetslösheten, genom att minska tryggheten för anställda, säger han med en retorisk blinkning om att just det var vad moderate statsministern Reinfeldt också sa i riksdagen för några år sedan.

 

Fakta Patrik Björck

Patrik Björck är nytt toppnamn i riksdagsvalet för Socialdemokraterna i Skaraborg

Yrke: Riksdagsledamot från 2006. Dessförinnan träindustriarbetare på Kinnarps Kontorsmöbler. Tidigare sjukvårdsbiträde.

Ålder: 60 år

Familj: Fru. Fem utflugna barn. Tre barnbarn.

Bor: Född i Göteborg. Sedan 1985 i Solberga, utanför Åsarp, i Falköpings kommun.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer