Lördag 18 augusti 2018

Vänsterpartiet petar Egon Frid

2014 toppade Egon Frid (V), Vara, regionlistan och fick överlägset mest kryss av Vänsterpartiets väljare i Skaraborg. Nu placerar partiet honom först på sjätte plats, något som han tog strid mot.
2014 toppade Egon Frid (V), Vara, regionlistan och fick överlägset mest kryss av Vänsterpartiets väljare i Skaraborg. Nu placerar partiet honom först på sjätte plats, något som han tog strid mot.

Vänsterpartiet petar sin ledande regionpolitiker i Skaraborg inför valet 2018.
-Det är klart jag är besviken, jag har regiongruppens stöd och vill gärna fortsätta med dessa frågor, säger Egon Frid.

Det blev flera voteringar när Vänsterpartiet i Skaraborg fastställde sina valsedlar inför valet till regionfullmäktige i Västra Götaland 2018.

Nuvarande ledamoten Egon Frid, 60, Vara, föreslogs först på en sjätte plats.

-Valberedningen hade inte ens talat med mig om detta, konstaterar Egon Frid.

Valet 2014 var Egon Frid självklar etta. Med 700 kryss, vilket motsvarar 7,2 procent av vänsterväljarna i Skaraborg, valdes han in som förstanamn i regionfullmäktige. Vänsterpartiet tog dessutom två mandat i Skaraborg. Det andra mandatet gick till Inger Lilja, Falköping, som dock bara hade 275 kryss.

Egon Frid har en lång politisk bana bakom sig.

Började i Skövde kommunfullmäktige och var åren 1999 till 2006 ersättare i regionfullmäktige. 2006 valdes Egon Frid in i riksdagen och satt där i fyra år. Därefter åter i regionen med plats i styrelsen för Skaraborgs sjukhus och regionutvecklingsnämnden. 2014 blev han ordinarie ledamot  av regionfullmäktige och dessutom ledamot i kollektivtrafiknämnden.

-Jag vill gärna fortsätta, säger han.

Därför tog han strid på Vänsterpartiets nomineringsstämma. Egon valde att ta votering både om plats ett och om plats två.

Plats ett förlorade Egon Frid till Bille Karlsson, Skara, som istället nu toppar Vänsterpartiets lista inför regionvalet 2018. Bille Karlsson är 56 år och sitter med i Skara kommunfullmäktige för Vänsterpartiet. På andra plats valdes Erik Kyrkander, Falköping

-Man vill ju ha en valbar plats så att man verkligen känner att man har mandat att driva valrörelsen för partidistriktet och för våra väljare i Skaraborg, förklarar Egon Frid de båda voteringarna.

-Men nu får andra driva valrörelsen, så får jag bara finnas med mitt namn på lista, säger han.

Ett alternativ hade varit att helt hoppa av.

-Men jag vill inte heller göra mina väljare besvikna, säger han. Jag finns med på listan i varje fall.

Han vet fortfarande inte varför han blivit petad. Han tycker själv att han bidrog till att partiet vann ett nytt mandat i Skaraborg 2014.

Han hade möjligen förstått valberedningen om de varit ute efter en föryngring på listan. Men nu är Egon Frid och Bille Karlsson nästan jämngamla.

-Det är lite komiskt det där, och det gör ju inte att man får större förtroende för valberedningen precis, tillägger han.

Egon Frid är mycket besviken. Men han planerar inte någon personvalskampanj.

-Jag var beredd att göra jobbet från första eller andra plats, men inte nu, säger han och tillägger:

-Jag tillhör inte det inre gänget i distriktet helt enkelt. De har inget intresse  av att ta reda på vad vi gjort i regionen. Att vara förtroendevald har inte varit lika mycket värt.

Istället satsar Egon Frid på Vara kommunfullmäktige där han också är ledamot. Där är han också anställd som kommunens konsumentrådgivare.

 

Fakta Regionlista (V)

Vänsterpartiets valsedel inför regionfullmäktigevalet i Västra Götaland 2018.

1.Bille Karlsson, Skara
2.Erik Kyrkander, Falköping
3.Evalena Öhman, Götene
4.Mattias Pettersson, Lidköping
5.Lisbeth Ider, Tidaholm
6.Egon Frid, Vara
7.Elizabeth Fierro Fredriksson, Skövde

Partiets valsedel till riksdagen toppas av Jessica Thunander, Falköping, Martin Johansson, Skara, samt Jenny Hallström, Lidköping.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer