Torsdag 16 augusti 2018

Vänsterpartiet satsar på Jessica till riksdagen

Jessica Thunander, Jenny Hallström, Bille Karlsson, Martin Johansson, Erik Kyrkander och Annlena Öman är Vänsterpartiet Skaraborgs toppkandidater i höstens val.
Jessica Thunander, Jenny Hallström, Bille Karlsson, Martin Johansson, Erik Kyrkander och Annlena Öman är Vänsterpartiet Skaraborgs toppkandidater i höstens val.

Vänsterpartiet Skaraborg har presenterat sina listor och toppkandidater till riksdag och region. Högst upp på riksdagslistan hittar man Jessica Thunander, lärare från Falköping.

– Man brukar säga att man kan bedöma ett samhälle efter hur de som har det sämst har det. Gör man det ser det inte ljust ut för Sverige.

I det senaste riksdagsvalet fick inte Vänsterpartiet Skaraborg något mandat i riksdagen. Men toppkandidaten Jessica Thunander har en rimlig chans att ta en riksdagsplats efter valet i september om nuvarande opinionssiffrorna håller sig. Det menar Ingmarie Torstensson, ombudsman.

– Det är väldigt troligt att vi får ett mandat, säger hon.

Själv uttrycker sig Jessica Thunander, styrelseordförande i Vänsterpartiet Skaraborg och styrelseordförande i Falköpings partistyrelse, försiktigt om chansen att bli riksdagsman.

– Jag vill och hoppas att det går bra för Vänsterpartiet i valet.

Jämlikhet och trygghet är viktiga frågor för Jessica.

– Den ojämlikhet vi börjar få i samhället är farlig, säger hon. Tryggheten i samhället, på arbetet och på bostadsmarknaden börjar hotas. Man brukar säga att man kan bedöma ett samhälle efter hur de som har det sämst har det. Gör man det ser det inte ljust ut för Sverige.

Hon brinner också för flyktingfrågan.

– Den som söker hjälp och trygghet ska få det. Det är en medmänsklig trygghet. Lever man i ett samhälle så lever man tillsammans.

Det har skett förändringar bland toppkandidaterna på så väl riksdagslistan som regionlistan sedan förra valet. På andra plats på riksdagslistan står Martin Johansson från Skara och på tredje plats Jenny Hallström från Lidköping. Regionlistan toppas av Bille Karlsson, Skara, och Erik Kyrkander, Falköping.

– Martin är kvar på en andraplats på riksdagslistan men annars har det gjorts en liten rockad, säger Annalena Öman som står som tredje namn på regionlistan.

Arbetet bakom de båda listorna föregås av nomineringar och valberedningen hemliga överläggningar. Därefter ska det röstas. Mer demokratiskt än så kan det knappast bli menar de tre toppkandidaterna på de båda listorna.

– Det är en jättedemokratisk process, säger Annalena Öman.

Innebär det att de listade kandidaterna är nöjda med placeringen de har fått?

– Den demokratiska processen tar inte hänsyn till det. Man får det förtroende man förtjänar, säger Ingmarie Torstensson som ingått i valberedningen.

– Vi är trygga med sättet som det här hanteras på, säger Annalena Öman.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet