Tisdag 30 november 2021

Vänerlöjrom får skyddad ursprungsbeteckning

SKYDDAD. EU-kommissionen har beslutat att registrera Vänerlöjrom som skyddad ursprungsbeteckning. Foto: TT, Pontus Lundahl
SKYDDAD. EU-kommissionen har beslutat att registrera Vänerlöjrom som skyddad ursprungsbeteckning. Foto: TT, Pontus Lundahl

Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning – Vänerlöjrom. Att löjrommen från Vänern nu har fått en skyddad beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete som började 2014.

EU-kommissionen har beslutat att skydda produkten Vänerlöjrom genom EU:s kvalitetssystem för skyddade beteckningar. Löjrommen registreras därmed med Skyddad ursprungsbeteckning, SUB.

– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Vänerlöjromens smak och kvalitet är unik för fiskprodukter från våra insjöar. Detta är ett sätt att visa upp vad regionen runt Vänern har att erbjuda, inte minst i exportsammanhang, säger Camilla Bender Larson på näringsutvecklingsenheten på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ett stort mål

Producentorganisationen Vänerlöjrom Ekonomisk förening ansökte om att få sin produkt med samma namn skyddad genom EU:s kvalitetssystem hos Livsmedelsverket. Efter godkännande lämnades ansökan in till EU-kommissionen som nu har beslutat att registrera Vänerlöjrom som Skyddad ursprungsbeteckning.

– Jag är jätteglad att vi nu äntligen har fått en europeisk kvalitetsbeteckning för Vänerlöjrom. Det har varit vårt största mål i föreningen. Känslan är mycket positiv. Det kommer att vara värdefullt för alla producenter av Vänerlöjrom, säger Thommy Möller som är ordförande i Vänerlöjrom ekonomisk förening.

Viktigt bevis

Livsmedelsverket är handläggande myndighet för ansökningar för skyddade EU-beteckningar.

– Registreringen är ett viktigt bevis för produktens kvalitet och för ett produktnamn som garanterar produktens ursprung och egenskaper. Nu har producenter möjlighet att anmäla produkter som tillverkas enligt bestämmelserna, säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket.

Producenter av livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen som Skyddad ursprungsbeteckning, eller som Skyddad geografisk beteckning, SGB.

Fakta: löjromsfisket

Fisket har traditioner som går tillbaka till 1960-talet och löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period varje år. Mellan den 17 oktober och den 17 december är det tillåtet att fiska siklöja i Vänern.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet