Onsdag 7 juni 2023

Bubblande skaparkraft på Varaslätten

Det sjuder av skaparkraft på Varaslätten. Småstadsutvecklaren Maria Kronwall är initiativtagare till den kreativa mötesplatsen Lokalen i Vara. Visionen är att fler ska våga förverkliga sina idéer och drömmar.

Doften av nybakat sprider sig i rummet i samma stund som Marita Larsson kliver in genom dörren. Snart är hyllorna fyllda av segmjuka chokladcookies, rostad äppelgranola och fröknäcke. Maria Kronwall, samordnare för den kreativa mötesplatsen Lokalen i Vara, dyker ned med näsan i en prasslande påse och sniffar förtjust. Den frasiga, långjästa surdegsbaguetten är rykande färsk och har bakats på ekologiskt kulturspannmål.

– Det här är en intressant mötesplats. Dels betyder den att jag har fått en ny kundkrets i en ny lokal och dels får jag möjligheten att träffa andra kreativa människor. Det är så roligt, säger Marita Larsson.

Hon och hennes lilla gårdsbageri Petit, beläget i Larvs prästgård, är en av aktörerna som säljer sina lokalt producerade produkter mitt i Vara. Allt började med att småstadsutvecklaren Maria Kronwall fick en idé. Hon såg hur det bubblade av skaparkraft i trakten, men upptäckte på samma gång att det saknades naturliga mötesplatser med fokus på kreativa näringar.

Visionen var att få fler att våga testa sina idéer och att våga förverkliga sina drömmar om företagande, och att få möjligheten att nätverka på köpet.

– Jag startade ett Instagramkonto, skrev på hyreskontraktet och hoppades att det skulle lösa sig. Jag har saknat det här, och tänkte att det måste finnas fler som har gjort det.

Maria Kronwall hade rätt. I november i fjol öppnade Lokalen i Vara och människor strömmade till. Just nu delar elva kreatörer på utrymmet, som tidigare var en klädbutik. Varje kreatör hyr var sin yta och utbudet kommer att växla över tid för att inte bli statiskt. I butiken finns lokalt producerad konst, hantverk, mat och mathantverk. Lokalen kan bokas som kontor eller kreativ plats att arbeta, måla eller skapa på. Dessutom arrangeras möten, kurser och workshops. Nyföretagarcentrum har till exempel haft en uppskattad föreläsningsserie, och privata aktörer har hållit kurser i blomsterodling, foto, växtfärgning och brush lettering.

– Det här är som en fritidsgård för vuxna, konstaterar Maria Kronwall. Det är någonting med en sådan här plats som gör att människor vågar närma sig den där idén som de har burit på. Som skapar en tillåtande atmosfär och gör att de vågar säga: ”Ja, vi kör!”.

Just den här morgonen, precis som varje fredagsmorgon, levererar Nicklas Blomster på Frälsegårdens lantbruk färska grönsaker till Lokalen i Vara. Han växlar några ord med Maria Kronwall medan han bär in frodiga, grönskande hav av bland annat tomatplantor och chili från gårdens småskaliga odling. Alldeles intill visas Grästorpsbon Rebecca Behrmanns smycken i polymerlera, och tvärs över rummet står rustika bruksföremål i keramik som har tillverkats av Inger Lampegård Hellertz. Maria Kronwall är övertygad om att en centralt belägen mötesplats fyller en viktig funktion – inte minst i en småstad som Vara.

– Efter pandemin har vi blivit fler som förstår värdet av lokala och nära kontakter. Det fina med en småstad är att det inte finns så många människor av en sort, som det gör i storstäder. Här kan människor i olika kategorier mötas, över gränser.

Framtidsvisionen är tydlig. Lokalen i Vara ska fortsätta att vara en levande mötesplats där människor får utveckla sin kreativitet. För det finns mycket av den varan just här, understryker Kronwall.

– I trakten finns kreativitet, skaparkraft och en levande matproduktion med en rik mattradition. Det är på riktigt – inte bara en pittoresk burk med marmelad. Men det har funnits få platser där det syns och vi behöver bli bättre på att visa upp det. Självklart vill vi att folk ska handla, men man måste inte nödvändigtvis konsumera för att mötas här.

Maria Lund

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer