Torsdag 23 mars 2023

Vara kommun kritisk mot ny privat skola

Foto: Fredrik Andersson
Foto: Fredrik Andersson

Vara kommun är kritisk mot etableringen av en privat högstadieskola i Vara. Det skulle i praktiken göra det omöjligt för kommunen att driva högstadiet i Kvänum, anser kommunens bildningsnämnd.

Vara kommun har yttrat sig till Skolinspektionen om privata Broholmskolans ansökan om att få starta ett högstadium i Vara.

Kommunens bildningsnämnd varnar för att det kan leda till överetablering. Konsekvensen kan bli att kommunen inte klarar av att driva högstadiet Nästegårdsskolan i Kvänum vidare.

– Om Broholmskolan fyller sina platser, så tappar vi ungefär 15 miljoner kronor om året, säger Peter Jonsson (M) ordförande i bildningsnämnden till tidningen NLT.

Broholmskolan har tidigare tagit över friskolan i Jung och planerar att starta en friskola i Vara för årskurs sex till nio. I kommunens yttrande påpekas att det är sannolikt att de elever som går i Jung kommer att fortsätta att gå hos Broholmskolan i Vara.

Nämnden menar att konsekvenserna av en etablering är stora. Såväl ekonomiskt, som pedagogiskt och organisatoriskt.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet