Torsdag 21 mars 2019

Flera skaraborgare på tunga regionuppdrag

Nu fördelas regionens tunga ordförandeuppdrag. Gunilla Druve Jansson (C) och Charlotte Nordström (M) blir i praktiken heltidsarvoderade inom hälso- och sjukvårdsområdet. Pär Johnsson (L) blir ny ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus. Ulf Eriksson (C) blir ordförande i naturbruksstyrelsen.

Nästa vecka fördelas de tunga ordförandeposterna i Västra Götalandsregionen. Då genomför flera partier sina interna nomineringsmöten. Det slutliga valet sker på regionfullmäktige den 27 november.

För två veckor sedan valdes regionstyrelsens femton ledamöter. Dessa är också heltidsarvoderade regionråd till år 2022. Tre skaraborgare finns med i detta regionens tyngsta organ; Linn Brandström (M), Töreboda, Conny Brännberg (KD), Skövde, samt Alex Bergström (S), Falköping. De två förstnämnda är nyvalda. Bland ersättarna i styrelsen finns skaraborgarna Charlotte Nordström (M) samt Magnus Harjapää (SD), Grästorp.

Enligt vad Skaraborgsbygden erfar så kommer flera tunga poster besättas av skaraborgare.

Centerpartisten Gunilla Druve Jansson, Skara, kommer fortsätta som ordförande för östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Dessutom kommer hon bli ny ordförande för psykiatriberedningen. Det gör att Gunilla i praktiken bli heltidsarvoderad regionpolitiker.

Detsamma gäller moderaten Charlotte Nordström, också från Skara. Trots att hon överlägset vann personvalet inom moderaterna, gick regionrådsposten istället till partikollegan Linn Brandström, Töreboda. Charlotte Nordström blir inte lottlös utan blir nu ordförande i såväl regionens folkhälsokommitté som i styrelsen för beställd primärvård. Lägg därtill ledamotskap i Västsvenska Turistrådet och ersättare i regionstyrelsen, så kommer Charlotte ha fullt upp kommande fyra år.

Törebodabon Linn Brandström (M) kommer i sitt uppdrag som regionråd också vara ordförande i regionens personalutskott.

Liberalernas Ulla Britt Hagström, Skövde, har den senaste perioden varit ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus. Partikamraten Pär Johnsson (L), Lidköping, kommer att ta över uppdraget. Han sitter idag i beställarnämnden östra hälso- och sjukvårdsnämnden, men har sedan tidigare erfarenhet av styrelsearbetet också i styrelsen för Skaraborgs sjukhus.

Ulla-Britt Hagström växlar helt enkelt uppdrag med Pär, och tar därmed över som liberalernas ledamot av östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Detta som följd av att Ulla-Britt Hagström i valet tappade sin ordinarie plats i regionfullmäktige till Pär Johnsson.

I valet åkte centerpartisten Ulf Eriksson (C) ur regionfullmäktige. Frida Nilsson (C), Lidköping, kryssade sig förbi Ulf. Ulf Eriksson har den gångna perioden varit vice ordförande i den tunga regionutvecklingsnämnden.

Nu får Ulf Eriksson lämna den nämnden. Istället blir Ulf Eriksson ny ordförande för regionens gymnasiala naturbruksskolor. Två av dessa ligger i Skaraborg: Uddetorpskolan samt Sötåsenskolan. Därtill finns en skola i Svenljunga.

Nya regionrådet Conny Brännberg förlorar uppdraget som ordförande i Västsvenska Turistrådet AB. Det uppdraget går istället till Moderaterna. Om Conny Brännberg får fortsätta som ordförande i kulturnämnden är en öppen fråga. Det avgörs nästa vecka. För att Conny väljs talar att det är en fördel att ordförande i de centrala nämnderna också är regionråd. Mot talar att Conny redan utsetts ledamot till regionens centrala ägarutskott. Kristdemokraterna avgör frågan nästa vecka.

En som sitter centralt i regionens valberedningsarbete är moderaten Johan Abrahamsson, Mariestad. Som kommunstyrelsens ordförande i Mariestad är han inte själv aktuell för andra uppdrag i regionen än regionfullmäktige och valberedningen.

– Men vi i Skaraborg har generellt hävdat oss ganska bra i förhandlingarna, konstaterar han.

Han hoppas själv fortsätta som ledamot av det viktiga planeringsorganet Beredningen för hållbar utveckling (BHU) som består av de ledande region- och kommunpolitikerna i länet. Då på en stol för kommunerna i Skaraborg. Men den frågan avgörs av kommunerna senare i höst.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet