Fredag 14 augusti 2020

– Just nu en stabil situation

Foto: Folkhälsomyndigheten
Foto: Folkhälsomyndigheten

– Vi har just nu en stabil situation. Vi hoppas det håller i sig. Varje dag vi klarar av att hålla detta, är en jättestor vinst.
Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten som uppmanar alla att strikt följa lämnade rekommendationer och restriktioner.

– Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofalt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsfulla och tar rätt beslut, säger Anders Tegnell.

På onsdagen har totalt 2 510 personer rapporterats smittade med covid-19 i Sverige. Det motsvarar 25 fall per 100 000 invånare. Antal smittade ökar med 100 – 200 varje dag.

I Västra Götaland rapporteras 175 coronasmittade. Dagen innan var motsvarande siffra 165.

144 på intensivvård

Mer än hälften av det totala antalet fall hittills där smittland är känt har nu smittats i smittats i Sverige. En del av fallen som smittats i Sverige har smittats av personer i sin omgivning som insjuknat efter utlandsresa.

Totalt har 144 intensivvårdade patienter med laboratoriebekräftad covid-19 rapporterats via svenska intensivvårdsregistrets. Medianåldern är 64 år. Enligt Anders Tegnell speglar det den grupp som först drabbades av corona, via resor till bland annat Italien.

Närmare 76 procent av de som får eller har fått intensivvård tillhör en riskgrupp – antingen hög ålder och/eller personer med en underliggande sjukdom som diabetes eller en kronisk hjärt-lungsjukdom.

Hittills är den yngsta som smittats av coronaviruset och som fått intensivvård i Sverige 21 år gammal och den äldsta är 86 år gammal.

Nationellt har 42 av fallen rapporterats avlidna, 57 procent av de som avlidit är män. Medelåldern för avlidna är 82 år.

Sjukhus i Västra Götaland

Fördelningen på tisdagen (klockan 13.00) av coronasmittade på Västra Götalands sjukhus är:

Skaraborgs sjukhus: 1 person, varav 1 på IVA
Södra Älvsborgs sjukhus: 4 personer, varav 1 på IVA
NU-sjukvården: 2 personer, varav 1 på IVA
Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 24 personer, varav 10 på IVA
Sjukhusen i Väster: 3 personer, varav 3 på IVA

Totalt vårdas därmed 16 på intensivvårdsavdelning, att jämföra med 11 personer under måndagen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer