Torsdag 2 juli 2020

Ny samverkan ska underlätta i vården

Ann-Charlotte Järnström, verkställande direktör på VästKom.
Ann-Charlotte Järnström, verkställande direktör på VästKom.

Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland har nu tagit ett nytt steg mot ökad samverkan inom vård och omsorg.

Alla 49 kommuner har sagt ja till att gå med i satsningen på en gemensam vårdinformationsmiljö inom ramen för programmet Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM. Det innebär enklare samverkan mellan olika vårdgivare, till nytta för invånarna.

– Detta är en milstolpe i regionens historia. Att kommunerna ansluter sig till den nya vårdinformationsmiljön innebär att vi kan samarbeta kring patienter på ett mycket enklare, modernare och smartare sätt. Invånarna får helt nya möjligheter att vara delaktiga i sin vård, säger FVM:s programägare Ragnar Lindblad i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att det ska bli enklare att vara invånare och medarbetare. För invånarna innebär det här bland annat en enklare överblick över sin egen vård, till exempel uppgifter om provsvar, bokningar och remisser.

När alla inblandade vårdgivare har samma uppdaterade information behöver den enskilda personen inte själv förmedla uppgifterna. Det kommer också att bli enklare att ha kontakt med vården, menar regionen.

VästKom, som är de västsvenska kommunalförbundens samorganisation, deltog redan i upphandlingsfasen för att se till att kommunernas perspektiv omhändertogs inför valet av nytt vårdinformationssystem.

– Patienten, eleven eller brukaren ska inte behöva bekymra sig om vem som ger vården eller hjälper till med det förbyggande hälsoarbetet. FVM är ett viktigt redskap för att förenkla samarbetet och hitta nya arbetssätt, säger Ann-Charlotte Järnström, verkställande direktör på VästKom.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
78 000 kronor till Barncancerfonden Seger för hästnäringen som får friskvårdsstatus Widegren (M) ny ordförande i IPU:s finanskommitté Bilquiz istället för bilträff Digitala vårdmöten ökade med över 200 procent – på en månad Eldningsförbudet upphör i flera kommuner Johnny undersökte äldres attityder kring covid-19 Ridklubben investerar för att minska energiförbrukningen Vardagshjältarna! Fler kommuner vill ha miljömärkt fjärrvärme