Onsdag 19 februari 2020

– Oansvarigt att ta regionens pensionspengar

Västra Götalandsregionen hus i Skövde.
Västra Götalandsregionen hus i Skövde.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) reagerar starkt mot Socialdemokraternas budgetförslag. Han menar att förslaget är en ”häpnadsväckande och oansvarig” hantering av regionens tillgångar.

Regionstyrelsen godkände på tisdagen det ”grönblå” budgetförslaget från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Oppositionspartierna reserverade sig till förmån för sina egna budgetförslag.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) reagerar starkt mot socialdemokraternas budgetförslag och menar att S vill ”plundra regionens pensionspengar”.

– Det är långt ifrån en ansvarsfull politik att ta över en halv miljard kronor från den förvaltning som betalar ut pensioner till före detta och blivande pensionärer, som varit eller är anställda bland annat som vårdpersonal i Västra Götalandsregionen, säger han och påpekar att regionen ändå måste fullfölja pensionsåtaganden. Finns inte pengarna så väntar nedskärningar i verksamhetens ramar framöver, för att återställa dessa pengar.

Budgeten för år 2020 bygger på oförändrad skatt, 11:48 kronor per skattekrona, och är på 55,7 miljarder kronor, exklusive riktade statsbidrag. Av dessa går 43,2 miljarder kronor till hälso- och sjukvården. Regionutveckling får cirka 7,2 miljarder, där lejonparten går till kollektivtrafiknämnden. Investeringsramen sätts till 6,1 miljarder kronor.

Regionstyrelsens förslag till budget fastställs av regionfullmäktige den 10-11 juni.

..

Läs mer om regionbudgeten 2020 – 2022:

Mer vårdpengar i S regionbudget

Nu införs husläkare till alla invånare

Knapp balans i regionens budget

 

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer