Fredag 14 augusti 2020

Ostindiefararen Götheborg seglar på nytt

Ostindiefararen Götheborg seglar igen. Kommande två år på Östersjön och Nordsjön. Därefter kanske Kina. Fotot från skeppets besök i Lidköping 2015. Foto: Per Gustafsson
Ostindiefararen Götheborg seglar igen. Kommande två år på Östersjön och Nordsjön. Därefter kanske Kina. Fotot från skeppets besök i Lidköping 2015. Foto: Per Gustafsson

Ostindiefararen Götheborg kommer att segla på nytt.
Seglatser för sommarmånaderna 2020 och 2021 är säkrade genom att det logistikföretaget Greencarrier
AB.

Göteborgska företaget Greencarrier AB kommer köpa samtliga aktier i SOIC Ship Management AB, ett dotterbolag till Svenska Ostindiska Companiet AB (SOIC AB), och samtidigt hyr skeppet Götheborg. Greencarrier tar därmed över ansvaret för drift och underhåll av Ostindiefararen.

Nordsjön och Östersjön

De två första årens seglatser som kommer genomföras på Nordsjön och i Östersjön är redan finansiellt säkrade.

Det västsvenska näringslivet liksom alla andra intressenter kommer att erbjudas möjlighet att utnyttja skeppet i marknadsföringssyfte under seglatsernas olika hamnstopp. Erfarenheterna från tidigare års seglingar visar att Götheborg har en mycket hög attraktionskraft och lockar stora antal besökare varhelst hon visar sig.

Volontärer

De stora klassiska uppvisningarna av stora segelfartyg, Sail Amsterdam och Sail Bremen, står på listan av planerade aktiviteter. De nordiska och baltiska huvudstäderna kommer också att gästas av Ostindiefararen liksom ytterligare hamnar.

Som tidigare ges det tillfälle för ungdomar att segla med och uppleva hur det är att segla på världens största seglande träfartyg.

– Det skall bli fantastiskt att åter kunna se Götheborg segla ut och fortsätta med det uppdrag hon byggdes för och som möjliggjorts av de tusentals volontärer som utan ersättning jobbat med skeppet och alla såväl stora som mindre göteborgsföretag som varit med och finansierat bygget och resor, säger Stefan Björk, ägare och grundare Greencarrier AB.

Seglats till Kina?

Nästa år, 2020, firar bolaget sitt 20-årsjubileum.

– Vi har sedan en lång tid en omfattande och växande verksamhet i och med Kina. Ur det perspektivet har vi också ambitionen att kunna bidra till att stärka affärs, handels och kulturutbytet med Kina, säger Stefan Björk.

Parallellt med seglatserna 2020 och 2021 kommer bolaget därför undersöka möjligheterna för ännu en segling till Kina.

I uppgörelsen med Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg, som äger SOIC AB, ingår att när seglatserna är avslutade om två alternativt tre år skall skeppet Götheborg återlämnas till SOIC AB av Greencarrier AB.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer