Tisdag 28 september 2021

S kräver svar om närakuter

-Är den moderatledda majoriteten inte längre intresserad av att omställningen av vården sker i bred politisk samverkan? Varför förhalas närakuterna?
Socialdemokraterna vill ha svar av den grönblå ledningen vid regionfullmäktige i morgon, tisdag.

Inför regionfullmäktiges möte i Borås imorgon kräver Socialdemokraterna besked om de närakuter som utlovats.

-Istället för handlingskraft visar den moderatledda majoriteten upp en påtaglig handlingsförlamning, menar Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition.

Under 2017 startade en närakut på Östra sjukhuset. I slutet av december kom det, för Socialdemokraterna, överraskande beskedet om att en närakut ska startas i norra Bohuslän.

– Vi har självfallet inget emot en närakut i Strömstad eller Tanum. Men det behövs närakuter i hela regionen! Förutsättningarna och behoven i norra Bohuslän är inte synonyma med hela Västra Götaland, därför behövs det pilotprojekt på fler håll. Vad regionen inte behöver är att lägga kraft och pengar på att skapa en ny vårdmarknad, så som majoriteten vill göra genom att sälja ut tandregleringen, säger Håkan Linnarsson (S).

Vid fullmäktige vill hans partikollega Helen Eliasson ha besked av regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M), om han tycker att det breda politiska samarbetet, som är en förutsättning för omställningen av vården, ska fortsätta. Hon vänder sig också mot att närakuten i norra Bohuslän meddelades utan vare sig föregående diskussioner eller ordentlig analys.

– Det sker trots att vi socialdemokrater under hela höst och vid flera tillfällen aviserat att vi vill ha en diskussion och beslut kring strukturen för närakuterna. För oss vittnar det om att pratet som samförstånd och breda politiska överenskommelser inte är så mycket mera än bara prat från den moderatledda majoriteten, säger Helena Eliasson.

 

Läs mer:

-Inrätta närakut i Skaraborg

Närakut i Skaraborg får vänta

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet