Fredag 1 juli 2022

Västtrafik guidar till bästa badvädret

Den 15 juni släpptes Västtrafiks sommarbiljett. För att få fler att resa hållbart i sommar lanserar Västtrafik nu en ny tjänst som visar vilken badplats i Västra Götaland som har bäst väder och hur resenärer tar sig dit med kollektivtrafiken. Tjänsten kallas Tur och retur med vädret.

I stället för en traditionell vädertjänst som utgår från en geografisk plats, har Västtrafik skapat en digital tjänst som utgår från det bästa vädret. Den hittar den soligaste och varmaste badplatsen i hela Västra Götaland baserat på väderdata från YR och visar hur man tar sig dit med kollektivtrafiken.
– Vi hoppas att så många som möjligt väljer att resa hållbart i sommar. I vår region finns mängder av fantastiska stränder, bryggor och klippor. Med den här satsningen vill vi helt enkelt påminna om det, säger Malin Bernhardsson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik i ett pressmeddelande.
När webbsajten öppnas visas badplatsen med det bästa vädret och den snabbaste resvägen med kollektivtrafik dit. Resenärer kan även filtrera på restid, antal byten, sjö eller hav och gångavstånd från hållplats till badplats.
I bakgrunden finns en algoritm som väger in både sol, vind och molnighet för att visa det bästa vädret. Tjänsten plockar data från YR, 281 badplatser från Havs- och vattenmyndigheten och från Västtrafiks reseplanerare.
– Vi har precis lanserat en ny sommarbiljett som gör det möjligt att resa i hela regionen till priset av en zon. Vi hoppas att det också bidrar till att få upp ögonen för hållbar semester på hemmaplan, säger Malin Bernhardsson.
Sommarbiljetten säljs mellan den 15 juni och 31 juli i appen Västtrafik To Go. Det är möjligt att resa på biljetten fram till den 29 augusti.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet