Söndag 26 maj 2019

Walterum kandiderar till riksdagen

Kommunalrådet Leif Walterum, Skövde, vill ge sig in i rikspolitiken och kandiderar till riksdagen i valet 2018.
Kommunalrådet Leif Walterum, Skövde, vill ge sig in i rikspolitiken och kandiderar till riksdagen i valet 2018.

Kommunalrådet Leif Walterum i Skövde meddelar att han kandiderar till riksdagen för Centerpartiet. Därmed utmanar han sittande riksdagsledamoten Ulrika Carlsson. Också hon från Skövde.

-Att ställa upp i riksdagsvalet är ett beslut som mognat fram de senaste månaderna, säger Leif Walterum (C).

Han säger att han kontaktats av flera i och utanför Centerpartiet som bett honom att ställa upp som riksdagskandidat.

– Inte minst representanter för näringslivet och de gröna näringarna i och utanför Skaraborg har hört av sig, säger Leif Walterum.

Centerpartiet har idag ett riksdagsmandat i Skaraborg. Det är Ulrika Carlsson, också hon från Skövde. Om partiets opinionssiffror står sig kan dock Centerpartiet i Skaraborg troligen ta två mandat i valet 2018.

Kommunalråd

Efter nära tre mandatperioder som Centerpartistiskt kommunalråd i Skövde meddelade Leif Walterum under hösten 2016 att han kommer lämna kommunalrådsuppdraget under januari 2018.

Leif  Walterum har ett långt engagemang i Centerpartiet sedan 1980-talets början. Han var CUF ordförande i Skaraborg 1988-1990 och satt även i förbundsstyrelsen. Han har varit vice ordförande för Skaraborgs centerdistrikt och varit ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland.

Började i Vara

Leif började sin kommunalpolitiska bana i Vara kommun 1984, han flyttade till Skövde 1989 och är sedan dess kommunpolitiskt aktiv i Skövde. Leif är idag ersättare i Sveriges riksdag.

Leif Walterum var med och bildade LRF Ungdomen i Sverige 1990 och var bland annat dess förbundsordförande 1995-1999. Han har suttit i LRF riksförbundsstyrelse, och varit styrelseledamot i LRF Skaraborg.

Han har också haft uppdrag för lantbrukets organisationer inom EU och i kommissionen.1999-2005 koordinerade han också biståndsverksamhet i Ryssland.

Sedan 2002 är han styrelseordförande för Småföretagarnas A-kassa, SMÅA.

Inget lätt beslut

-Det har dock inte varit ett helt lätt beslut att ta. Hemma har vi tvillingar som nu är tre år och jag har tidigare uttalat att kommunalråd som är ett 24-7 uppdrag, årets alla dagar var bidragande till att jag slutar som kommunalråd, säger Leif Walterum och fortsätter:

-Jag känner ett starkt stöd från min fru och familj att kandidera inte minst för att det behövs representanter från livets alla olika skeenden i Sveriges riksdag.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer