Söndag 26 maj 2019

Lars-Göran mitt i mediadrevet

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Vi har sett honom där i tv-rutan, på bilder i dags- och kvällspress. Det samlade uttrycket och den lugna rösten när han sakligt svarar på reportrarnas frågor. Kanske har han sett lite trött ut, vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Det kan bero på att Lisa Holmfallet i perioder har inneburit väldigt mycket arbete, Men det kan också bero på att han är småbarnspappa med allt vad det innebär med sömnlösa nätter.

Han börjar ana vardag. Dock klädkod kostym efter en dag i rätten. Snatteri och stöld den här gången.

Inte mord.

– Men det är lika viktigt för den som blir drabbad av stöld att få upprättelse, säger Lars-Göran Wennerholm som parallellt med Lisa Holm-målet i stort hela tiden också har haft andra mål.

Men aldrig någonsin tidigare har han upplevt en sådan enorm mediabevakning som de senaste fem månaderna.

– Jag har haft andra hemska ärenden. Bland annat det så kallade Törebodafallet 2001, då två unga killar dödade en äldre man på ett ohyggligt sätt. Det fanns inget som helst motiv.

Visst uppmärksammades det i media. Men bevakningen var långt från den i fallet Lisa Holm. Unga människor försvinner, unga människor hittas tyvärr döda. Ibland mördade. Ändå blir det inte ett hela landets samtalsämne – som i fallet Lisa Holm.

Vad är skillnaden?

– Jag vet inte, jag har funderat en del på det. Vad tror du? Det kan vara sommar, ett idylliskt Kinnekulle och ung svensk tjej och den hemska kontrasten att hon försvinner och hittas död. Det i kombination med att så många direkt var med och sökte och att det säkert skrevs om det på nätet. Jag kan tänka mig att media hakar på och bevakar det som många pratar om. Det blir liksom en spiral.

Även om han själv har framträtt i tv, radio och tidningar otaliga gånger den senaste tiden så har Lars-Göran Wennerholm själv undvikit att ta del av det som skrivits.

– En del har jag fått höra förstås. Via min fru eller av kollegor. Men jag har hela tiden fokuserat på min uppgift som åklagare.

Inför åtalet, under förhandlingstiden och inför presskonferenserna har det varit oerhört tuff arbetsbelastning. Klockan sju på morgonen till åtta på kvällen i stort varje dag, och så fortsatt planering och läsning hemma kvällstid.

– Familjen kunde väl säga att jag var lite lättretlig, annars är jag bra på att separera yrkesliv och privatliv. Även när det gäller hemska brott som detta. Jag tänker kliniskt.

Hur klarar du av det?

– Erfarenhet bidrar väl. Men jag tränar mycket också. Jag har sprungit många rundor och rensat skallen de senaste månaderna.

Och i somras, när arbetsdagarna var långa och psykiskt tunga, då tog han motorcykeln till och från jobbet, åklagarmyndigheten i Skövde. En extra lång och vacker väg hem om kvällarna, genom det svenska sommarlandskapet med vinden susande omkring.

Affärsjuridiken lockade

Gymnasieleven Lars-Göran funderade över sin framtid. Skulle han plugga juridik eller ekonomi?

– Jag hade faktiskt ingen aning men tänkte att juridik innebär nog att man arbetar mer med människor och jag ville hjälpa på något sätt, säger han som drevs av ett socialt patos.

Så det blev juridik i Uppsala. Vi skriver slutet av 80-talet. Värsta yuppietiden och killen med patos drogs med. Han ville tjäna grova pengar genom att jobba med affärsjuridik i Stockholm.

– Men när jag var färdig och redo att söka jobb, då befann vi oss mitt i den finansiella krisen. Så det blev inget med affärsjuridiken.

Efter tyska språkstudier i Tyskland fick han istället arbete på stadskansliet i Stockholm och sedan vid Kammarrätten i Jönköping.

Familjen hittade en gård i Skaraborg och där har Lars-Göran bott de senaste 20 åren. Mycket tydligt känner han att han vill stanna i Skaraborg.

– Jag har en fantastisk tur på så vis att det jag håller på med blir intressant. Jag var klar assessor 1999 och läste i tidningen att det behövdes folk till åklagarkammaren i Skövde. Jag kände hur det sociala patoset kom tillbaka. Det är så jag ser på yrket. Vi hjälper målsägande, det vill säga de som har råkat ut för ett brott.

Efter några år blev Lars-Göran Wennerholm så biträdande polisområdeschef och var kvar på den posten till 2010 då saknaden efter juridiken blev för stor. Han blev åklagare igen, och numera också vice chefsåklagare.

Inre bilder finns kvar

En ledig dag kan innebära en tur med båten på Vänern. Många gånger har han fikat med familjen på ett av landets nu mest omtalade kaféer, det i Blomberg.

En bekant plats, en omtyckt plats. För många.

– Hela Kinnekulle är fantastiskt. Det blev säkert väldigt omtumlande för många i tingsrätten när vi gjorde så kallad syn på Kinnekulle.

De vackra omgivningarna, men samtidigt en lada, ett mjölkrum…

En enig Skaraborgs tingsrätt dömde Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mord på Lisa Holm. En dom som överklagats.

– Hovrätten har nu åtta veckor på sig att sätta ut till förhandling som alltså lär äga rum i januari.

Vad tänker du om överklagandet?

– Han är dömd till livstid. Jag har förståelse för att han vill ha en andra bedömning. I 14 förhör och i en tingsrättsförhandling har han sagt att han aldrig har träffat Lisa Holm. Men jag tycker att vi väldigt tydligt har visat vad som har hänt och hur det har gått till och vi har dessutom en stark teknisk bevisning.

Kommer du att kunna lägga Lisa Holm-målet bakom dig?

– Ja, men jag kommer alltid bära med mig inre bilder. När vi pratade om Törebodafallet såg jag de inre bilderna framför mig. Jag granskar många barnärenden, många svåra ärenden, just för att jag vill göra skillnad, jag vill göra nytta. Men det innebär också många otäcka bilder som stannar inom mig.

Barnpornografi till exempel. Lars-Göran Wennerholm försöker beskriva hur tufft det är för alla närvarande i en tingssal när filmer på övergrepp spelas upp.

– Den typen av ärenden är nog det jobbigaste man kan vara med om. En skrikande fyraåring som blir penetrerad.

Lars-Göran Wennerholm suckar. Tillägger att det är tur att han kan stänga av.

– Det går inte att arbeta om man blir känslomässigt berörd. Så är det bara.

Så kallad förtroendearbetstid innebär att han inte får någon övertid. Å andra sidan behöver han inte notera ett tandläkarbesök eller en ledig eftermiddag när det är möjligt.

– Jag ser fram mot att det ska infinna sig ett medialt lugn. Att vardagen blir lite mer normal igen, säger Lars-Göran Wennerholm.

Idag ska han hämta på dagis.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer