Lördag 18 augusti 2018

Lidköping inviger ny bokbuss

Foto: Lidköpings kommun
Foto: Lidköpings kommun

Lidköping är den enda kommunen i Skaraborg som använder sig av bokbuss. Lördagen den 27 januari inviger kommunen sin nya bokbuss i samband med Bibliotekshusets 5-årsjubileum.

I Lidköping har verksamheten funnits i drygt 45 år och försett invånare med böcker och tidskrifter genom att besöka mer än 40 hållplatser och dagbarnvårdare, servicehem och fyra av kommunens skolor. Till hösten finns det dessutom planer på att erbjuda alla skolor ett besök av den nya bokbussen under läsåret 2018/2019.

–  Vi satsar mycket på barns läsning och att nå dem som bor i kommunens ytterområden och de som har svårt att ta sig till biblioteket i Lidköping. 2017 ökade vi med över 5 000 utlån vilket innebär att vi hade 43 800 utlån, berättar Irene Ejdestig, bokbussansvarig i ett pressmeddelande.

I dagarna fylls bokbussen med böcker och tidskrifter.

– Vi räknar med att få in cirka 800 stycken, fortsätter Irene. Det extra smarta är att samma lånekort som man har till biblioteket, går att använda hos bokbussen och så kan man faktiskt återlämna böcker som man lånat på stadsbiblioteket till oss i bokbussen, så tar vi med dem tillbaka till stadsbiblioteket. Det är det många som uppskattar, säger Irene.

Den nya bokbussen är något lägre än tidigare bokbuss, vilket gör det betydligt enklare för alla att ta sig in och ut ur den. Den har en klargrön disk som ska föra tankarna till stadsbiblioteket i Lidköping där lånedisken har samma färg.

Utsidan har designats av Annika Nilsson, samma konstnär som även står bakom Sagans skog i biblioteksscenen i stadsbiblioteket. Man valde samma konstnär för att ge en upplevelse av att bokbussen och stadsbiblioteket hör ihop.

 

 

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet