Söndag 7 juni 2020

Per lämnar Skaraborgsbygden

Per Gustafsson har varit redaktionschef och ansvarig utgivare på Skaraborgsbygden sedan 2014. Nu går 64-åringen i pension.
Per Gustafsson har varit redaktionschef och ansvarig utgivare på Skaraborgsbygden sedan 2014. Nu går 64-åringen i pension.

Efter en lång karriär som journalist och redaktionschef på Skaraborgsbygden går Per Gustafsson i pension den här veckan. Nu blir det mer tid till familjen och barnbarnen.
– Men jag kommer fortsätta skriva och delta i samhällsdebatten. Jag kommer nog ha svårt att vara tyst i frågor som jag tycker är viktiga, säger Per.

Han började skriva för Skaraborgsbygden i slutet av 1970-talet och han kommer ihåg de första texterna.

– Som reporter började jag i maj 1979, innan jag på hösten började på Journalisthögskolan. Mitt första reportage var Socialdemokraternas första-majfirande i Töreboda. Det andra var när kung Carl XVI Gustav oväntat dök upp vid Hornborgasjön. Sedan gjorde jag en stor intervju med Harry Kling i Mariestad om hans ”Klings glass”. Nästan textreklam, måste jag erkänna, förstasidans rubrik ”Han gör glassen som alla vill ha!”.

Han har sedan blivit kvar i olika roller på tidningen, bland annat som styrelseordförande och sedan 2014 som redaktionschef och ansvarig utgivare.

– Jag har alltid engagerat följt Skaraborgsbygden. Uppskattar det lokala, kooperativa, ägandet. Jag blev själv andelsägare i mitten av 70-talet.

Han har trivts bra på jobbet – både med kollegor och läsare.

­– Det är ett härligt gäng som med stort engagemang arbetar för Skaraborgsbygden. Samtidigt får vi tillbaka så mycket uppskattande ord från våra läsare. Interaktionen med våra läsare är unik och jätteviktig.

Vad har varit roligast under tiden på Skaraborgsbygden?

– Det har varit mötet med läsare runt om i hela Skaraborg. Och att vi under min tid gått mot strömmen i svensk dagspress – vi ökade faktiskt vår upplaga, för några år sedan. Och lyckades dessutom behålla den nivån i flera år.

Vad är du mest nöjd med?

– Vi har vågat ta plats i Skaraborg. Med debattsidor där många röster kommer till tals. Men också genom att vår ledarsida följs av väldigt många, som uppskattar en obunden röst i den lokala debatten.

Hur har tidningen utvecklats under åren som du varit här?

– Det som jag främst utvecklat är att stärka tidningens nyhetsfokus – och vara relevant för hela Skaraborg. Jag tror det är viktigt att tidningen har nyheter och reportage som inte andra tidningar skriver om.

– Till exempel bevakningen inom miljöområdet; Vätterns vatten, dammar och små vattenkraftverk, platåbergen och Ryholms mosse. Där har vi gjort stor skillnad. Ingen annan har bevakat det som vi gjort.

– Samtidigt utökade jag sportsidorna och införde en egen konsumentsida.

Vad tror du om framtiden för tidningen?

– Tidningen har alla förutsättningar att fortsätta vara en av Skaraborgs största tidningar. Inte minst för att våra läsare uppskattar det vi gör. Det är viktigt att man fortsätter att lyssna på dem. Och våga sticka ut med egna nyheter och våga höras i samhällsdebatten.

Vad ska du göra nu?

– Jag har egentligen inga bestämda planer. Mer tid för barnbarn och familj. Ägna mer tid åt upplevelser i natur och kultur. Och framöver kunna resa igen. Till exempel till Italien som min fru och jag rest mycket i. Nu går vi också en studiecirkel i italienska.

– Men jag kommer fortsätta skriva och delta i samhällsdebatten. Vi får se i vilka forum jag dyker upp. Jag kommer nog ha svårt att vara tyst i frågor som jag tycker är viktiga.