Torsdag 1 juni 2023

Slobodan drabbades av covid-19: ”Varje kontakt kan vara en för mycket”

Slobodan Mufic i Skövde vet hur det känns att bli sjuk i covid-19. Foto: privat
Slobodan Mufic i Skövde vet hur det känns att bli sjuk i covid-19. Foto: privat

Slobodan Mufic drabbades av covid-19 i oktober 2020 och vårdades vid Skaraborgs Sjukhus. Nu är han utskriven, men vill uppmana andra att följa Folkhälsomyndighetens regler.

” Varje kontakt kan vara en kontakt för mycket”, säger han i ett pressmeddelande från Skaraborgs sjukhus. 

Skövdebon Slobodan Mufic och hans hustru fikade med några kompisar i höstas. Några dagar senare började han känna av de första symtomen på att någonting inte stämde i kroppen.

”Det var ingenting allvarligt, jag bara hostade lite och efter ett par dagar fick jag mild feber, omkring 37,5. Jag trodde att det vara bara en förkylning och ingen annan i min familj hade några symptom, så jag var inte orolig”, säger han.

Milda symptom

Samma vecka fick han veta att de två vännerna som han fikat med var positiva för covid-19. Själv hade han fortfarande bara milda symptom men det var uppenbart att han måste testa sig.

”Jag testades på måndag och var positiv. Vid den tidpunkten började mina symtom att intensifieras. Jag hostade mycket, hade svårt med andningen, fick diarré och hade muntorrhet och mardrömmar”, berättar Slobodan.

Exakt 14 dagar efter fikat och efter två sömnlösa nätter, sökte han sig till akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Jag behövde inte vänta en minut på att få vård. Inom kanske fem minuter fick jag syrgas och hjälp av två sjuksköterskor och en läkare. De var mycket omtänksamma och uppmärksamma. Jag hade intrycket att jag var i goda och professionella händer. Läkaren sa till mig att jag inte ska vara orolig, men att jag måste stanna på sjukhuset några dagar, säger Slobodan.

Tre dagar

Inom 15 minuter efter att han fått syrgas kände han sig bättre. Han hostade inte längre och det var mycket lättare att andas. Så småningom minskades syrgasen och tre dagar efter inläggningen fick Slobodan besked om att han var smittfriförklarad och snart kunde åka hem.

Tiden efteråt innebar en relativt kort sjukskrivning innan han började arbeta som vanligt igen. Den enda påverkan sjukdomen har haft på honom just då var att han kände sig lite tröttare än vanligt.

Nu, så här en tid efteråt har han en hälsning till de människor som inte har drabbats av covid-19?

” Det är alltid bättre att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer och minsta symtom bör inte ignoreras. Varje kontakt kan vara en kontakt för mycket. Det är viktigt att betona att man inte ska vänta med provtagning eller läkarundersökning, enligt min erfarenhet ska man ha förtroende för svensk sjukvård”, säger Slobodan Mufic.

Har du haft covid-19 och vårdats på sjukhus? Vill du berätta om din upplevelse? Kontakta gärna någon av våra reportrar eller mejla redaktion@skaraborgsbygden.se

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd