Måndag 26 juli 2021

Starka tjejer på elitläger i Falköping

Fyra dagar av hård träning stod på schemat för de tjejer som var med på helgens tyngdlyftarläger i Falköping.

– Det är roligt att träna och jag vill se hur bra jag kan bli, säger Falköpingstjejen Fanny Köhler som deltog på lägret.

Tyngdlyftningen mår ganska bra i landet – och bättre ska det bli. Särskilda satsningar på unga lyftare de senaste åren har fallit väl ut. I helgen var nio av södra Sveriges vassaste unga tjejer på läger i Falköping. Två av deltagarna var 15-åriga Fanny Köhler från Falköping och 17-åriga Josefin Andersson från Skultorp som båda representerar Falköpings AIK friidrott och tyngdlyftning.

Josefin har tävlat i crossfit i flera år och har bara satsat på tyngdlyftningen några månader. På lägret fick hon dock vara med och titta. En ryggskada satte stopp för träningen.

– Just nu är målet bara att bli bra i ryggen och sedan får jag ta det som det kommer. Tyngdlyftningen är en välkomnande sport. Alla är väldigt trevliga så det har varit lätt att byta sport. De flesta tjejerna på det här lägret tävlar i crossfit så jag känner dem sedan gammalt, säger hon.

Fanny Köhler har tränat tyngdlyftning i 3,5 år och uppräckte sporten av en ren slump.

– Jag höll på med fotboll och ville testa friidrott. Tyngdlyftningen och friidrotten är samma klubb och de tränade precis efter oss. Det såg kul ut så jag provade. Nu kör jag bara tyngdlyftning, säger hon.

Senare i sommar avgörs ungdoms-EM i Polen. Ingen av Faiktjejerna räknar dock med tävlande då. Fanny tror att hon har får svårt att nå kvalgränsen, medan Josefin stoppas av ryggen.

– Jag ligger så nära gränsen att jag hade kunnat kvala in, men jag får tänka om och sikta lite längre fram. Det är lite surt. Det här är sista året för mig i ungdomsklassen, säger Josefin.

Projektet Unga tjejer startades av Svenska tyngdlyftningsförbundet och Riksidrottsförbundet 2018. Bakgrunden var att så få duktiga ungdoms- och juniorlyftare klarade att ta steget till seniorlandslaget. Projektet har fallit väl ut och flera av deltagarna i första kullen kvalade in till ungdoms-EM. Nu finns ett liknande för talangfulla killar.

– Vi vill att det ska finnas en väg in till tyngdlyftningen tidigare. Det har varit så att de flesta i damlandslaget kommer från andra idrotter. Men det är lättare att lära sig träna tyngdlyftning i yngre åldrar än när man är 23 eller 25 år, säger projektledaren och tränaren Patric Bettembourg, samtidigt som tjejerna värmer upp inför ett fyspass i Frejahallen i Falköping.

Ett mål med projektet är också att modernisera träningen med mer allmän styrka och fysträning hämtad från crossfit där flera av tjejerna har sin bakgrund.

– Vi försöker visa att det går att träna mer allsidigt än traditionellt inom tyngdlyftningen. Kondition är viktigt för att klara den här träningen och det fixar tjejerna, men inte alltid killarna i samma ålder, säger Patric Bettembourg.

Tyngdlyftning är av tradition en idrott som domineras av män, och det är fortfarande fler män än kvinnor som tränar och tävlar. Enligt Patric Bettembourg handlar det om att det finns ett antal ”gubbar” som alltjämt håller på. I de yngre åldrarna är könsfördelningen i stort sett utjämnad.

Trots att han har varit med från början slutar han inte att imponeras av sina adepter.

– Unga killar tror att de ska bli Zlatan om de spelar fotboll eller ”Foppa” om de spelar hockey och kanske skiter i skolan. Tjejerna är inte alls sådana. Flera av dem som är med här har toppbetyg i skolan. Vi har hållit på med de här lägren i tre år. Inte en enda gång har någon kommit för sent till en samling, säger Patric Bettembourg.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet