Söndag 19 augusti 2018

Unik solcellspark i Mariestad

 

 

Nästa vecka står Mariestads världsunika solcellspark klar. Bredvid den nyligen uppförda vätgasstationen.

2016 investerade Mariestads kommun i Sveriges femte tankstation för vätgas vid E20 vid södra infarten till Mariestad. Vätgasstationen används både för utveckling av energisystemet och för tankning av elbilar med bränsleceller.

Nu står snart en solcellspark klar intill vätgasstationen. Den ska producera cirka 250 000 kilowattimmar (kWh) el per år

– När solparken står klar om några dagar är första delen av energisystemet på plats. I början av hösten kommer resterande del av lösningen, bland annat en elektrolysör, bränslecell, batteri och vätgastankar att levereras och monteras. I början av november räknar vi med att hela anläggningen är komplett, säger Pontus Lundgren, VD för Nilsson Energy AB, som byggt anläggningen.

Det nya energisystemet med sol och vätgas är en del av test- och demonstrationsplatsen, men också ett led i arbetet mot Agenda 2030 och fossiloberoende energiförsörjning.

.– Vårt bidrag till modellområdet är en test- och demonstrationsplats för hållbara transporter och energisystem, säger Mariestad kommuns oppositionsråd Janne Jansson (s).

– Vid sidan om miljövinsterna med energilösningen finns också potential för en industriell utveckling och förnyelse, bland annat när det gäller service- och underhållstjänster, säger Ulrika Söderström, projektledare i Mariestads kommun.

Under hösten går startskottet för byggnation av två nya förskolor i Mariestad. Dessa kommer också att försörjas med solenergi och utrustas med samma typ av energisystem.

Läs mer:

Soldriven tankstation för vätgas