Onsdag 21 oktober 2020

Unik utbildning för utryckningsförare i Skaraborg – enda utbildningen i Sverige

SIMULATOR. Davor Makvic, trafikinstruktör och ambulanssjukvådare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, testar körsimulatorn. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus
SIMULATOR. Davor Makvic, trafikinstruktör och ambulanssjukvådare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, testar körsimulatorn. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

En utryckningsförarutbildning baserad på körsimulatorer skapas just nu i Västra Götaland.

” Utbildningen finns ingen annanstans i Sverige. Den syftar till att höja riskmedvetenheten hos personalen som kör utryckningsfordon”, säger projektledare Jonas Åsberg vid Ambulansen Skaraborgs Sjukhus i ett pressmeddelande.

Projektet är ett samarbete mellan Ambulansen Skaraborgs Sjukhus, Ambulansen Sahlgrenska i Göteborg samt Räddningstjänsten Östra Skaraborg och har fått medel via ESF, Europeiska Socialfonden. Under det tvååriga projektet ska 670 medarbetare vid de tre samarbetande organisationerna få möjlighet att utveckla och förbättra sina förmågor som förare.

Rattar en ambulans

I fordonshallen vid ambulansstationen i Skövde sitter ambulanssjukvårdaren Davor Makvic framför tre skärmar och rattar en ambulans i körsimulatorn. Det går fort, vägen svänger. Plötsligt dyker det upp en civil bil framför honom, där föraren plötsligt tvärbromsar när hen upptäcker de blinkande blåljusen bakom sig. Davor Makvic tvingas väja snabbt för att ta sig vidare.

Något skulle kunna inträffa i verkligheten.

”De flesta allvarliga incidenter med fordon för vår personal sker i korsningar inne i städer. OrsakerTa bortna kan vara till exempel att en framförvarande bilförare pratar i mobiltelefon, tvärbromsar eller kör för fort. Men vi kan inte ändra på andra förare, däremot kan vi anpassa oss efter andra förares körsätt för att undvika riskfyllda situationer och att vi själva inte blir stressade bakom ratten”, säger Jonas Åsberg.

Enkel att flytta

”En stor fördel är att simulatorn är enkel att flytta, därför kan den köras runt och vara på en station i taget. Eftersom det finns trafikinstruktörer på varje station så får samtliga medarbetare goda möjligheter att träna”, säger Thomas Erlandsson, projektadministratör på halvtid och ambulanssjuksköterska vid Skaraborgs Sjukhus.

Simulatorn är skapad av företaget Skillster i Umeå och övningarna kan ställas in på olika riskscenarior. Det kan till exempel vara halt eller vått underlag, tunga eller lätta fordon, mycket eller lite omgivande trafik.

Välkommet redskap

”Vi är pragmatiska och vill gärna utveckla vår verksamhet, så det här är ett välkommet redskap för oss. Tidigare har vi behövt engagera ganska många människor och fordon utomhus för att bedriva utbildning under några timmar. Med simulatorn kan personalen sätta sig i förarstolen när som helst då det uppstår ledig tid på arbetsplatsen. Det är både billigare och mer kostnadseffektivt”, säger Joakim Dahlund, delprojektledare och insatsledare vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Ger resultat

Svenska piloter har använt simuleringar i sin utbildning länge men enligt Jonas har det funnits en skepticism mot det sättet att öva utryckningskörning på inom räddningtjänsten och ambulansen.

”Inom våra organisationer har det funnits ett motstånd, vissa har kallat det för att vi sitter och leker med ett tv-spel. Men det har vänt nu, när man upptäcker att det ger resultat. Framför skärmarna kan du vara med om en svår olycka och få en ny chans, för att lära dig undvika den i verkligheten”, avslutas Jonas Åsberg.

Senaste nyheterna
Lidköping vill förbättra för cyklister Grönt ljus för Hälsans hus i Södra Ryd Avdelningsflytt ska säkra vårdtillgången Bostäder i Lidköping vill höja hyrorna med 2,4 procent Brand i Lidköping Ingen sammanläggning inom Vadsbo kontrakt Kompani Giraff gör två turnéstopp i Skaraborg Stödutbetalningar till länets lantbrukare Vill att fler upptäcker second hand 1961 – Otterstads skola i Lidköping