Torsdag 30 mars 2023

Agnes Abrahamsson gillar snabba farter

På sommaren är det full fart i mountainbikespåren och på vintern flyger hon nedför backen i speedski. Agnes Abrahamsson, elev på cykelgymnasiet i Skara, håller på med snabba sporter.

– Jag gillar när det går fort, säger Agnes, som nyligen tog brons på junior-VM i speedski i Frankrike.

Agnes Abrahamsson läser andra på cykelgymnasiet på Katedralskolan i Skara, med inriktning ekonomi. För Agnes del är det mountainbike som gäller och inte landsväg.

– När jag var åtta, nio år hängde jag med när mina bröder tävlade och det dröjde inte länge innan jag testade, och sedan var jag fast. Det gick ganska bra för mig när jag började tävla och det gjorde att jag ville fortsätta, säger Agnes.

Förra året fick hon debutera i det svenska juniorlandslaget och det blev även ett brons på junior-SM. Nu är hon inne i en träningsperiod vilket innebär mellan tio och tolv träningstimmar i veckan, samtidigt som planeringen inför tävlingssäsongen pågår för fullt.

– Tävlingarna börjar i april och i år hoppas jag kunna köra fler tävlingar utomlands och i världscupen. Det är tävlingar i stort sett hela sommarlovet så det blir inte så mycket ledigt under den perioden, säger hon.

Men att träna och tävla mycket verkar inte vara något som Agnes tycker är jobbigt – tvärtom.

– Jag mår bäst när jag får träna och röra på mig, säger hon.

Hon nöjer sig dock inte med att satsa på cyklingen, hon tävlar även på internationell nivå i den lite mer udda sporten – speedski.

Hon tycker att det fungerar utmärkt att kombinera de här båda idrotterna.

– De är ju på två olika årstider så det är inte ett problem. Jag hoppas att jag kan fortsätta med båda så länge som möjligt.

Speedski är inget för fegisar. Här gäller det att åka rakt nedför en mycket brant backe och göra det så fort som möjligt. Det är inte omöjligt att komma upp i en hastighet på en bit över 200 kilometer i timmen – stående på ett par skidor alltså. Världsrekordet just nu har italienaren Ivan Origone som noterats för 254 kilometer i timmen.

Agnes som är junior har inte riktigt kommit upp i de farterna, men hon är på god väg. Hennes personliga rekord slog hon i Frankrike där hon tog brons på junior-VM: 143 kilometer i timmen.

Tävlingarna i Frankrike var hennes första på VM-nivå.

– Det var jätteroligt att få med sig ett brons hem. Men backen där var brutal, det var knappt att snön låg kvar, så brant var det.

Det finns inte många backar att träna i hemma i Sverige, det är främst ”Väggen” i Sälen och ”Chocken” i Idre som fungerar för den här typen av farter.

– Vi har läger några gånger per år och då får man passa på att träna. Då är förbundskaptenen med och filmar och kommer med tips. Det handlar mycket om vilken position man står i, den ska vara så aerodynamisk som möjligt men samtidigt bekväm så att man kan stå i den så länge som det krävs.

Det är i just Idre som Agnes nästa tävling blir, vecka tio avgörs nämligen både SM och världscupen där.

– Det blir ungefär samma motstånd där som det var i Frankrike, så det jag har förhoppningar om en bra placering även där, säger Agnes.

I Idre får hon dessutom sällskap av sina bröder och sin pappa. Alla tre tävlar nämligen i speedski.

– Det var min pappa som fick mig att börja med det här, han har hållit på med speedski länge och det har blivit naturligt både för mig och mina bröder att också köra. Mamma gillar också att åka skidor, men inte på det här sättet, säger Agnes och skrattar.

Fråga känns given. Är det inte otäckt att åka så fort på ett par skidor?

– Jag tycker faktiskt inte att det går så fort, det är först när man reser på sig och ska börja sakta ned som man märker det. Jag har hittills inte kraschat, peppar peppar, och jag har inte varit rädd. Det är läskigare att svänga i backarna än att köra rakt ner tycker jag.

 

Fakta Agnes Abrahamsson

Ålder: Fyller 18 år i november.

Familj: Pappa Mats, mamma Jannike, bröderna Olof och Axel. Familjen bor i Göteborg.

Bor: Skara och Göteborg.

Roligaste tävlingsminnena hittills: I speedski är det när jag tog bronset på junior-VM i Frankrike, och i mountainbike är det när jag tog brons på SM förra året.

Det roligaste med mountainbike: Gemenskapen, det är som en stor familj där man hjälper varandra. Det är inga hard feelings mellan cyklisterna och det viktiga är att man har roligt.

Det roligaste med speedski: Farten, jag gillar det när det går fort. Det är en ganska liten sport och man hjälper varandra här också och kommer med tips, så det är en familjär stämning även i speedski.

 

Fakta Speedski

I speedski gäller det att åka snabbast. Åkarens snitthastighet mäts på en 100-meterssträcka i slutet av backen och den som har högst snitthastighet vinner. Backen består alltså av tre delar: en accelerationssträcka för att få upp farten, en tidtagningszon på 100 meter där maxfarten ska hållas och en viktig bromssträcka för att hinna stanna.

Det finns två klasser: Speed One (S1) och Speed Two (S2). S1 är för de verkliga fartkanonerna, där används specialutrustning optimerad för aerodynamisk effektivitet. I S2-klassen används däremot vanlig fartutrustning.

Källa: Svenska skidförbundet speedski

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
För lite frukt och grönt enligt ny undersökning Veterinärmuseet i Skara är världsunikt Höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar slår hårt De är rädda att förlora sina hem när ny plan antas Krukmakaren som blev en pionjär Kan klara miljömål med hjälp av stora däggdjur Delar av sjukhusens underskott skrivs av Västtrafik sänker priset på biljetter Riktlinjer kring skyddsjakt Krig och kärlek i debutroman