Torsdag 21 mars 2019

Landslagsspelare förstärker Villa

Villas damlag gör sin andra säsong i elitserien och den här gången ska laget närma sig toppen. Därför har fyra landslagsspelare hämtats in. En av dem är världsmästarmålvakten Pernilla Elardt.
– Det är proffsigare här än i någon annan klubb jag spelat i, säger Pernilla.

Förra säsongen slutade Villa sjua i elitserien. Nu stiger förhoppningen i Lidköping att den placeringen ska förbättras. Lisa Friman, Sara Bergvall, Matilda Svenler och Pernilla Elardt är nya i laget – samtliga är landslagsspelare. Även talangen Lisa Östman är ny i Villa.

Målvakten Pernilla Elardt har bland annat tre VM-guld och ett SM-guld på meritlistan. Hon kommer närmast från Skirö IF.

– Jag hade pratat ett par år med ”Sparris” (Jonas Johansson, Villas klubbchef) och Villa har lockat mig länge. Jag kände att det var dags att lämna Skirö och då passade det bra med Villa. Den satsning som klubben gör, både på herr- och damsidan, pratas det mycket om i Bandysverige. Det känns bra att få vara en del av den, säger Pernilla Elardt.

Hon har spelat i flera klubbar och hon säger att Villa skiljer sig på flera sätt från dem.

– Det är väldigt proffsigt. Bara en sådan sak som att vi har ett eget omklädningsrum. Villa har en heltidsanställd klubbchef som jobbar med att skapa bra förutsättningar för oss spelare och vi har en hall att träna och spela i. Det är stor skillnad mot hur det varit i andra klubbar jag spelat i.

Villa har ett ungt lag och Pernillas rutin kommer att betyda mycket för laget.

– Jag vill skapa en trygghet i målet som förhoppningsvis sprider sig i laget, säger 27-åringen, som dock inte är äldst i laget.

– Nej, det Sara Bergwall. Och det är viktigt! Jag är bara näst äldst, säger Pernilla och skrattar.

Hur har första tiden i Villa varit?

– Bra. Det känns som att laget utvecklas hela tiden och vi har en bra mix av spelare. Det är ett härligt gäng och det är alltid roligt att komma till omklädningsrummet och träffa de andra.

Hur långt kan ni gå den här säsongen?

– Det känns vidöppet. Om vi får det så kan vi gå långt. Topp fyra är inte omöjligt, men det är helt upp till oss själva. Det som vi behöver förbättra är passningsspelet. Farten har vi, men för att vi ska ta nästa steg måste passningarna bli bättre.

I vintras vann hon VM-guld i Kina med det svenska landslaget.

– Det var en fantastisk upplevelse att få komma till Kina, men sportsligt var det en katastrof. Ett herrlag hade aldrig accepterat att spela med under sådana förhållanden. Det fanns ingen belysning över planen och de kom in med kvastar och sopade bort snön på isen. Men samtidigt är det alltid roligt att spela med landslaget.

Pernilla bor kvar i Tranås och pendlar till Lidköping. Hon kombinerar bandyn med att spela fotboll i division ett-laget Eksjö. Där är hon mittback.

– I slutet av fotbollssäsongen brukar jag längta till bandyn och när bandysäsongen är slut längtar jag till fotbollen. Så länge kroppen håller kommer jag att fortsätta med båda sporterna. Jag håller mig i defensiven både i bandyn och i fotbollen och jag gillar att stå där bak och styra och ställa, haha.

Även tränaren Christer Andersson är ny för den här säsongen.

– För två år sedan var jag tränare för Villas F17-lag och när ”Sparris” frågade om jag var intresserad att ta över seniorlaget inför den här säsongen kändes det som en spännande utmaning. Tjejerna är väldigt ambitiösa och vill verkligen utvecklas hela tiden och det är inspirerande, säger Christer Andersson.

Laget har inte spelat så många träningsmatcher inför seriepremiären. Villa har bland annat hunnit med att spela World Cup där laget åkte ut i semifinalen. Christer Andersson tycker, precis som Pernilla Elardt, att passningsspelet är det som laget behöver förbättra mest. Han hoppas att de fyra landslagsspelarna kommer att betyda mycket.

– Det blir lättare för mig som tränare. Om jag säger att vi behöver ha ett högre tempo så är det inte säkert att alla förstår exakt vad jag menar, men nu får de träna med riktigt bra spelare och då kan de titta på dem och lära sig den vägen.

Han hoppas att Villa ska vara med och göra upp om en slutspelsplats.

– Det är vår första målsättning. Jag tycker att Villa gör en bra satsning på tjejerna och det är roligt att se. Fler klubbar börjar göra det nu, som till exempel Sandviken, Västerås och Skutskär.

På lördag skulle Villa ha spelat seriepremiären borta mot AIK, men det finns ingen is att spela på. Därför blir Villas första match nästa helg då laget möter Söråkers IF på hemmaplan.

– Det är inte lätt för lagen i Stockholm. De har inte alls sådana förutsättningar som vi har i Villa. Vi gick på is redan i augusti och har kunnat träna sedan dess. Det är skillnad.

 

Fakta

Elitserien 2018/19

Villa Lidköping, AIK, Sandviken, Skirö, Skutskär, Söråker, Västerås

Villa Lidköpings trupp

Målvakter: Pernilla Elardt, Felicia Kall, Sofie Millqvist

Försvarare: Emma Carlzon, Frida Wiklund, Lisa Östman, Malin Kall, Sara Bergvall, Sofia Eriksson, Viktoria Karlsson

Mittfältare: Agnes Ögren, Annie Berner, Julia Wallgren, Olivia Wallgren, Sara Svensson

Anfallare: Ida Friman, Maja Hellqvist, Matilda Svenler, Rut Lina Berner, Tilda Ström

Tränare: Christer Andersson

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer