Lördag 18 augusti 2018

Cecilia jagar nytt guld

Cecilia Habib Westh inledde sin innebandykarriär i Lockerud hemma i Mariestad. Foto: Idrottsfoto
Cecilia Habib Westh inledde sin innebandykarriär i Lockerud hemma i Mariestad. Foto: Idrottsfoto

Cecilia Habib Westh från Mariestad har på bara några år etablerat sig i landets högsta innebandyliga. Och hon har redan hunnit med att vinna ett SM-guld med sin klubb Pixbo Wallenstam. Nu jagar Cecilia och klubben ett nytt guld.
– Vi är starka även i år, säger 23-åringen.

Lördagen den 16 april 2016 kommer Cecilia Habib Westh inte glömma i första taget. Då blev hon svensk mästare i innebandy tillsammans med sina lagkamrater i  Göteborgslaget Pixbo Wallenstam IBK. Pixbo vann en jämn final över Mora med 6-5 inför 13 456 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm.

– Det var helt galet! Det kändes som att det var för stort för att vara sant. Vi försökte intala oss att det var som en helt vanlig match, men det var svårt. Det var första gången Pixbo var i SM-final och vi hade ingen rutin alls från sådana här stora matcher. Men det gick ju bra, säger Cecilia.

Pixbo lyckades dock inte försvara SM-guldet förra året. Laget åkte ut i semifinal mot IKSU. Men nu hoppas Cecilia att Pixbo återigen ska kunna vara med och slåss om guldet. Pixbo vann SSL-premiären med 5-3 borta mot Sirius förra helgen. I kväll är det dags för den första matchen på hemmaplan då Linköping kommer på besök.

– Vi har många nya, unga spelare i laget och vi har även en ny tränare. Men det behövs ibland. Det kan vara bra att bygga nytt. Det känns som att vi är starka även i år. Vi vann första matchen utan att vi spelade särskilt bra, och det är ett gott tecken att vi kan vinna utan att vara på topp. Vi blir säkert ännu bättre när vi spelat ihop oss. De unga spelarna är riktigt hungriga och vill utvecklas, säger Cecilia.

Även om hon själv bara är 23 år gör hon sin fjärde säsong i landets högsta liga. Hon tillhör de rutinerade i laget. Och hon vill gärna vara med och visa vägen.

– Ser jag att någon inte gör sitt bästa säger jag till. När jag var ny i laget åkte jag med i tåget, nu är jag en av dem som drar det. Jag tycker att det är jätteroligt att ha den rollen och det passar mig bra.

Det är inte bara på planen som Cecilia har växt. Hon flyttade hemifrån och till Göteborg direkt efter studenten.

– Det var ett stort steg att ta. Men jag fick hjälp av klubben som ordnade lägenhet åt mig och det har fungerat väldigt bra. Vi var ganska många nya när jag kom och vi var i samma situation. Vi bodde nära varandra och hjälptes åt.

Det var Åsa Karlsson, som Cecilia haft som tränare i Lockerud i många år, som fick henne att ta steget och flytta till storstaden och att bli en elitidrottare.

– Hon hjälpte mig till Pixbo och jag åkte dit och provtränade. Sedan blev det ett ettårskontrakt och efter det har det bara rullat på. Jag fick inte spela mycket den första säsongen, men jag gav inte upp utan kämpade på. Nu får jag spela mycket men jag kan aldrig känna mig säker på min plats i laget, säger Cecilia.

Hon blir glad när hon tänker på sin tid i Lockerud. Hennes årgång – 1994 – var mycket framgångsrik.

– Jag hade många duktiga tränare där, förutom Åsa så har även Peter Larm, Mikael Ahlgren och Reine Larsson betytt mycket för min utveckling. Jag spelade fotboll också men när jag kom upp i 15-16-årsåldern kände jag att jag var tvungen att välja. Innebandyn var roligast och jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt.

Och det krävs att glädjen finns där. Att spela innebandy på högsta nivån innebär många timmars slit i hallen och långa resor på vägarna.

– Det är träning sex gånger i veckan och sedan är det oftast en match i veckan, ibland två. Men man lever med det dygnet runt. Det är inte bara träningar och matcher, man måste sköta både kosten och sömnen för att kunna prestera på rätt nivå.

Just kosten är ett extra stort intresse för Cecilia. Hon har studerat kostekonomi i tre år på Göteborgs Universitet. Nu har hon en kandidatexamen i ämnet.

– Nu läser jag några masterskurser för att krydda det lite extra. Jag tycker att det är väldigt intressant med kosten och vad den betyder för oss. I framtiden vill jag jobba med kostplanering, till exempel i skolor och på äldreboenden.

Men hon vill hålla på med innebandy ett bra tag till.

– Jag är fortfarande ung och har många år kvar. Nu har jag vunnit ett SM-guld men har ännu inte spelat i landslaget, det hoppas jag kunna få göra framöver.

 

 

Fakta Cecilia Habib Westh

Ålder: 23 år.

Bor: Göteborg.

Född i: Mariestad. Har även bott i Töreboda.

Gör: Studerar på Göteborgs Universitet och har tagit en kandidatexamen i kostekonomi. Spelar innebandy i SSL-laget Pixbo Wallenstam IBK.

Position: Forward.

Klubbar i karriären: Lockerud, Pixbo Wallenstam.

Meriter: Blev svensk mästare med Pixbo Wallenstam 2016.

Gör helst en ledig dag: Åker hem till familjen i Töreboda. Klappar katten. Träffar vänner.

Favoritställe i Göteborg: Det finns ett café i Linnéstaden där laget ofta träffas och fikar.

Favoritställe i Mariestad: Vadsbohallen. Det var mitt andra hem när jag växte upp.

Favoritställe i Töreboda: Moskogen. När jag är hemma springer jag gärna där.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer