Onsdag 21 november 2018

Cyklar från Skaraborg till Paris

27 cyklister från Skaraborg ska cykla hela vägen till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. Mikael Hjerpe är en av dem och han var med redan förra året.
– Det är en fantastisk upplevelse, säger han.

Team Rynkeby gör i år sin 17:e resa till Paris, på cykel. 1 900 cyklister och 450 funktionärer från 48 olika lag från sex länder ingår i projektet. Sverige har 15 lag från olika delar av landet och för första gången finns ett lag från Skaraborg med.

Men flera skaraborgare var med redan förra året. En av dem är Mikael Hjerpe från Skövde, som körde för Göteborg.

– Man lär känna nya människor på ett annat sätt. Det är väldigt trevligt och en fantastisk upplevelse, säger han.

Skaraborgs lag startar från Skövde den 30 juni.

– Det kommer att vara ett event i Skövde den dagen. Vi kommer bland annat att köra förbi sjukhuset och vinka till barnen som är där då. Sedan cyklar vi till Elins Esplanad och därifrån hoppas vi att så många som möjligt vill cykla med oss in till centrum där vi kommer att ha en ceremoni och då kommer vi även att berätta mer om detta och förklara vad det är vi gör, säger Mikael.

Sedan väntar cirka 125 mils cykling genom Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike. Efter att ha cyklat sju dagar i följd ska alla sedan komma fram till Paris.

– Vi kör i femmilsetapper det brukar bli fyra sådana per dag. På kvällarna bor vi på hotell och äter mat ihop. Det brukar vara väldigt trevligt. Visst blir man trött i kroppen, men det är inte extremt fysiskt krävande. Vi cyklar inte jättefort, snittet ligger på mellan 25 och 28 kilometer i timmen. Det är en otrolig känsla att köra genom alla städer, vi får verkligen uppmärksamhet när vi kommer, säger Mikael.

Team Rynkeby gör detta för att samla in pengar till Barncancerfonden. Förra året bidrog projektet med 26,7 miljoner kronor, vilket gör Team Rynkeby till den enskilt största bidragsgivaren till Barncancerfonden. Förutom att cykla till Paris genomför teamet även andra insamlingar.

– Vi startade i september både med att träna och samla in pengar. Alla deltagare måste köpa sin egen cykel och all annan utrustning som man behöver. Man betalar även hotell och mat också. Totalt betalar nog varje deltagare mellan 40 000 och 50 000 ur egen ficka för att vara med, säger Mikael.

Målsättningen är att alla 48 lag ska komma till Paris samtidigt. Det innebär ungefär 19 000 cyklister i stan. Sedan blir middag och andra festligheter.

Hur tar ni er hem sen?

– Alla cyklar ställs på en lastbil och körs hem. VI cyklister får ta oss hem hur vi vill. Jag lovade att om vi får 2 000 följare på vår Facebooksida så skulle jag cykla hem. Men nu är vi bara 700 så det ser ut som att jag klarar mig… Men nu kanske många läser det här och börjar följa oss? I så fall får jag hålla mitt löfte.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet