Måndag 23 juli 2018

En show på is

Efter flera månaders förberedelser är det snart dags för Tibro Konståkningsklubbs stora isshow – Vegas on ice. Tusentals åskådare väntas till ishallen i Tibro för att titta på showen där både konståkare och ishockeyspelare är med.
– Det är mycket jobb, men det är samtidigt väldigt roligt, säger klubbens ordförande Claudia Gloudemans.

Nästa torsdag drar Vegas on ice igång i Tibro och isfesten pågår i fyra dagar. Årets upplaga blir den tolfte. Eftersom det krävs mycket av samtliga inblandade arrangeras den vartannat år i stället för varje.

– Det skulle inte gå att ha det varje år, det är klarar vi inte av. Det tar väldigt mycket tid med planering och träning och allt annat, så vartannat år är lagom. Detta är ett stort arrangemang för oss, samtidigt som det är väldigt viktigt. Det ger oss intäkter som gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet, utan isshowen skulle det inte gå, säger Claudia Gloudemans.

Biljettförsäljningen pågår för fullt och Claudia säger att publiksiffran över de fyra dagarna brukar vara mellan 3 000 och 4 000. Totalt blir det sju föreställningar.

– Vi hoppas så klart att det kommer fler än så för det finns plats i ishallen. Det brukar vara så att många köper biljetter under den sista vecka, säger hon.

Åldrarna på åkarna är mellan tre och 30 år. Totalt är 72 skridskoåkare med på isen. Men alla är inte konståkare, det kommer även tio deltagare från ishockeyklubben Tibro IK.

– Ishockeyspelarna har ett helt eget nummer. Vi försöker lära dem att hålla takten, säger Claudia och skrattar.

Åkarna har övat sedan årsskiftet.

– De har tränat 100 timmar sedan 1 januari för att bli så samspelta som möjligt. Men det är inte bara träning, kläderna ska också ordnas och det sys mycket under tiden fram till showen. Och ishallen ska byggas om, säger Claudia.

Även om det krävs en hel del arbete med ett sådant här stort arrangemang så betyder det mycket för hela klubben. Inte bara ekonomiskt.

– Alla är med och hjälper till och det är helt fantastiskt att se. Konståkning är på många sätt en individuell sport, men här blir vi ett team där alla jobbar för varandra. Det pratas om detta under en lång tid och jag vet många som flyttat från Tibro men som ändå kommer tillbaka hit varje gång vi har det här. Alla längtar och det är så kul, säger Claudia.

Tibro KK har fostrat många riktigt vassa konståkare, som till exempel systrarna Viktoria och Joshi Helgesson.

– Joshi kommer att vara med i showen i år, men inte Viktoria som blev mamma för ett tag sedan, säger Claudia.

Hon är full av beundran inför systrarna Helgesson.

– De är så jordnära båda två. Båda två har slutat tävla men de är ändå kvar i klubben som tränare, och det är vi väldigt tacksamma för. Det betyder jättemycket för oss. De är jätteduktiga på att lära ut och det är inte självklart att man kan det bara för att man varit elitåkare själv. Men Viktoria och Joshi kan verkligen det. Vi är lyckligt lottade som får ha dem i föreningen.

Hon säger att det finns gott om lovande åkare i föreningen.

– Cassandra Johansson rankas högt i Sverige och hon är väldigt bra. Hennes lillebror Casper också, som redan vunnit både SM och NM. Och han är bara elva år. Men det finns många jätteduktiga åkare i Tibro KK.

Det finns en viktig anledning till att klubben får fram så många framgångsrika konståkare.

– Vi har väldigt bra tränare. Joshi och Viktoria som sagt, men deras mamma Christina Helgesson är också med, tillsammans med Regina Jensen. De är en stor anledning till att det gått så bra, och att det kommer att gå bra även i framtiden, säger Claudia Gloudemans.

 

 

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet