Onsdag 26 september 2018

En sport som klättrar snabbt uppåt

Klättring är en av de sporter som växer snabbast i Sverige. 2020 är sporten med i OS och det ökande intresset märks även hos Billingens Klätterklubb.
– Detta är den roligaste sporten som finns, säger klubbens ordförande Christian Bergman.

Billingens Klätterklubb är en av de äldsta i klätterföreningarna i landet och i år firar klubben 35 år. Under många år förde föreningen en anonym tillvaro, men för ungefär fyra år sedan hände något som fick klubben att blomma ut. En inomhushall i Skövde.

– Tidigare höll vi till en skrubb på Billingebadet, så den här hallen har blivit ett riktigt lyft för oss. Vi hade 100 medlemmar innan hallen, nu har vi 300. Det underlättar mycket att ha verksamheten här, säger Christian Bergman.

Han erkänner att klubben för tillfället lider lite av växtvärk.

– Vi håller på och bygger upp föreningen nu och försöker sätta en organisation. Vi har fått många nya medlemmar på kort tid och detta är en ideell förening, så det tar en del tid, men vi är på rätt väg, säger Christian.

Det finns ungefär 30 ledare i klubben och tre gånger i veckan är det gemensamma träningar. Men för klubbens medlemmar finns det möjlighet att klättra från morgon till kväll.

– Vi har en prova på-dag en gång i månaden och det brukar alltid vara fullbokat, berättar Christian.

För att få vara själv och klättra i lokalen måste man ha gått en utbildning. Det är viktigt med säkerheten.

– Klättring är en av de säkraste sporterna som finns. Det är väldigt få skador, säger Ari Kolbeinsson, som också sitter med i styrelsen i klubben.

Nu har klättring också fått OS-status. Sporten finns med i OS i Tokyo 2020. När man tävlar i klättring gör man det i tre olika grenar: bouldering, lead och speed (se faktaruta). Dessa tre olika grenar skiljer sig åt och kräver olika saker av utövaren, menar både Ari och Christian.

Men i OS måste den som vill vinna prestera bra i alla tre grenarna. Det är totalresultatet som utser vinnaren.

– Jag tycker att det är lite synd att det är så, för det är verkligen olika tävlingsformer. Men samtidigt kan jag förstå att man gör så här på OS, man vill marknadsföra sporten och få fler att bli intresserade. Man kanske ändrar på upplägget nästa gång , säger Ari Kolbeinsson.

I slutet av november arrangerar klubben en egen tävling. Då passar man även på att fira klubbens 35-årsjubileum.

– Själva tävlingsmomentet är inte det viktigaste för oss i nuläget. Men det är kul för våra medlemmar och kanske framför allt ungdomarna att de får prova på hur det är att tävla. Men samtidigt tycker jag att det är stor fördel med klättring, det finns ingen press att vara tävla. Vill man bara klättra för sin egen skull kan man göra det, säger Ari.

Christian Bergman håller med.

– Detta är ett bra alternativ för dem som inte vill hålla på med en lagsport. Fördelen är också att man inte behöver låsa upp sig vid fasta tider utan man kan träna när man vill i stort sett. Det är en stor frihet.

Friheten är förmodligen det som lockar många att klättra. Christian och många andra i klubben klättrar gärna ute när den varmare årstiden kommer.

– Jag är inbiten uteklättrare. Men samtidigt är det väldigt bra att kunna hålla igång året runt som vi kan göra här. Klättring är en väldigt effektiv träningsform och för mig är detta den roligaste sporten som finns, säger Christian. 

 

Fakta klättring

Den första bestigningen av Mont Blanc 1786 anses vara starten för klättring som fritidssysselsättning. I Sverige kom genombrottet när fransmannen Charles Rabot besteg Kebnekaise 1883.

Under 1930-talet började man klättra på mindre klippor, före det utövades klättring mest i fjällen. På 1960-talet ökade aktiviteterna och då bildades en klättringssektion i Svenska Fjällklubben. 1973 hade sektionen blivit så stor att klättrarna då bildade ett helt eget förbund. Året efter fick det namnet Svenska klätterförbundet.

På 1980-talet började de första inomhusväggarna att byggas i Sverige och 1989 arrangerade SKF sin första SM-tävling. 1995 blev SKF anslutet till Riksidrottsförbundet. I dag finns det cirka 70 föreningar i SKF, bland annat Billingens Klätterklubb, som har sin verksamhet i Skövde.

I OS i Tokyo 2020 kommer klättring finnas med i programmet. Där kommer man att tävla i tre olika grenar:

Bouldering: Här ska klättraren välja en väg upp över väggen och denna väg kallas inom bouldering för ett problem. Problemet/väggen är cirka 3-4 meter hög och kan innebära allt från en till flera förflyttningar beroende på hur många grepp och fotplaceringar som utnyttjas. Den som klarar flest problem vinner.

Lead: I lead klättrar man en led på en högre vägg säkrad med rep. Leden blir allt svårare ju längre upp man kommer och segrar gör den som kommer längst.

Speed: Här klättras en lätt led på topprep och det gäller att göra detta så snabbt som möjligt. Ofta kör man med utslagning, vilket innebär att två klättrare klättrar samtidigt på identiska leder och den som är snabbast går vidare till nästa omgång.

I Tokyo-OS måste samtliga deltagare genomföra alla tre grenar för att vinna. Totalresultatet räknas ihop och utser en vinnare.

Källa: Svenska klätterförbundet

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet