Lördag 18 augusti 2018

Borta blir hemma för ”Tosse”

Stefan ”Tosse” Johansson har varit Arsenal-supporter sedan lågstadiet. I nästa kommer laget i hans hjärta till Sverige och Östersund – och då är han självklart på plats. Han befinner sig då i Bruksvallarna på ett skidträningsläger men åker gärna 20 mil extra för att sitt Arsenal.
Stefan ”Tosse” Johansson har varit Arsenal-supporter sedan lågstadiet. I nästa kommer laget i hans hjärta till Sverige och Östersund – och då är han självklart på plats. Han befinner sig då i Bruksvallarna på ett skidträningsläger men åker gärna 20 mil extra för att sitt Arsenal.

Nästa vecka kommer Arsenal till Sverige för första gången på många år. Då jublar supportern Stefan ”Tosse” Johansson från Skara.
– Jag missar aldrig en match, säger han.

På torsdag kommer Arsenal till Östersund för en match i Europa League. Arsenal brukar möta betydligt större klubbar än Östersunds FK – och det är väldigt sällan laget kommer till Sverige.

De 8 000 biljetterna till matchen försvann på 19 minuter. Stefan ”Tosse” Johansson är en av alla som fick tag på en biljett. Eller rättare sagt två. Hans son Axel ska också med.

– Det är roligt att ha det här intresset tillsammans med Axel. Vi pratar ofta fotboll. Han har inte haft så mycket annat val än att bli Arsenal-supporter, haha. Vi brukar se en match per säsong på plats och jag har väl sett åtta, nio matcher i London. Och nu när laget kommer till Sverige vill vi så klart titta, säger ”Tosse”.

Det var som sagt inte lätt att få tag på biljetter till matchen. Han är medlem i Arsenal Sweden och det var via den föreningen som han lyckades köpa två biljetter. Föreningens medlemmar brukar träffas ett antal gånger per säsong för att titta Arsenals matcher på en sportbar i Skövde.

Nuförtiden kan man följa sitt lag dygnet runt.

– Det är givetvis mycket enklare nu. Förr fick man vara glad om man hittade en liten notis i en tidning, nu kan man hänga med hela tiden. Inte bara runt matcherna utan även när transferfönstret är öppet och spelare säljs och köps, då är det kul att följa vad som händer, säger ”Tosse”.

Varför blev Arsenal ditt favoritlag?

– Det började redan i lågstadiet och i den åldern väljer man oftast det lag som har den snyggaste matchtröjan, och så var det för mig också. När jag och kompis spelade fotboll och hade straffläggningar var han Derby County och jag Arsenal. Sedan har det bara fortsatt så.

Har du någon favoritspelare?

– Det finns många. Tomas Rosicky var en härlig lirare som tyvärr ofta var skadad. Jack Wilshere är oerhört trygg med bollen och det gillar jag. Men man kan heller inte glömma Thierry Henry. Man gillar alltid spelare som visar hjärta för klubben.

Arsene Wenger har varit manager i Arsenal i över 20 år och många tycker att det är dags för honom att lämna över till någon annan. Men Stefan är inte en av dem som skriker efter Wengers avgång.

– Det är klart att det snart är dags för någon annan att ta över, Wenger kan inte vara kvar i 20 år till. Men samtidigt ska man komma ihåg allt bra han gjort för klubben, han vill verkligen Arsenals bästa. Och bara för att man byter ut honom är det inte säkert att det blir bättre. Det är väldigt svårt att vinna ligan, särskilt med tanke på att det är så många klubbar som satsar hårt på att göra det.

På torsdag kommer Arsene Wenger och hans spelare till kalla Östersund, där snön ligger djup. Men Stefan ”Tosse” Johansson är inte särskilt nervös för att Arsenal inte ska gå vidare i Europa League efter dubbelmötet med Östersunds FK. Returen spelas i London en vecka senare.

– Visst allt kan hända i fotboll, men över två matcher har jag svårt att se hur Arsenal inte ska gå vidare. Vädret tror jag inte ställer till med så mycket problem, det är inte alltid så roligt att spela fotboll i England på vintern heller.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet