Lördag 28 januari 2023

En spark mot cancer

Peter Fogelberg kickade igång Cancersparken inför förra säsongen. Nu är insamlingen snart klar och Peter kan konstatera att målet, 100 000 kronor, är slaget.
Peter Fogelberg kickade igång Cancersparken inför förra säsongen. Nu är insamlingen snart klar och Peter kan konstatera att målet, 100 000 kronor, är slaget.

100 kronor för varje poäng som laget tar skänks till Barncancerfonden. Det är idén bakom konceptet Cancersparken, som Peter Fogelberg i IFK Tidaholm dragit igång. Och som har blivit mycket större än han trodde att det skulle bli.
– Det har växt otroligt fort, säger Peter.

Peter Fogelberg är tränare för IFK Tidaholms herrlag. För en tid sedan fick han en idé. För varje poäng som IFK Tidaholm tar ska klubben skänka 100 kronor till Barncancerfonden.

– Var tredje blir drabbad av cancer och jag kände att det skulle vara bra att göra någonting. Även om vi inte drabbats så är det många andra som gjort det. Det här är ett bra sätt att kunna hjälpa till. Vi är tävlingsmänniskor och jag tror att många känner att det här blir ett extra tävlingsmoment, som samtidigt kan föra något positivt med sig, säger Peter Fogelberg.

Men det har växt snabbare än han hade kunna ana.

– Först tänkte jag bara att vi skulle köra här i Tidaholm, men det har växt otroligt snabbt. Nu är det lag från andra delar av Skaraborg och jag hoppas att det ska sprida sig även till resten av Sverige. Det sprider sig snabbt nuförtiden på sociala medier och en gammal träbock som jag hänger inte alltid med. Men det är jätteroligt att så många vill vara med, det är bara att tacka och ta emot.

Responsen från andra klubbar har bara varit positiv.

– Jag har fått massor av sms där klubbarna skriver att de är med och kör. Det är jätteroligt.

Ganska snart insåg Peter att han behövde hjälp med att administrera det hela.

– Jag hörde av mig till Mikael Lindgren på Västergötlands Fotbollförbund och nu kan man anmäla sitt lag där. Det är enkelt, man går in på VFF:s webbsida och anmäler sitt lag och en kontaktperson. Svårare är det inte, säger Peter.

Men även företag och privatpersoner kan anmäla sig. Då väljer man även ett favoritlag och skänker samma summa som just det laget samlar ihop. Insamlingen pågår under hela säsongen, från seriepremiärerna och fram till de sista matcherna i serierna.

– Vi i IFK Tidaholm börjar räkna redan från träningsmatcherna, men de flesta kommer nog att börja när serierna drar igång. Men man gör som man vill.

På Västergötlands Fotbollförbunds webbsida kan man läsa vilka lag som anmält sig. Där kommer även resultatet att redovisas.

Det är upp till klubbarna själva att betala in pengarna när säsongen är slut.

– Det kommer ju att stå vilka som betalat in och hur mycket, så det räknar vi med att alla gör. Det ser inte bra ut om man anmält sig och sedan inte betalar. Det tror jag ingen klubb vill vara med om, det vore ganska pinsamt, säger Peter Fogelberg.

Hans egen klubb, IFK Tidaholm, hoppas kunna ta runt 40 poäng i division tre den här säsongen.

– Vi vill så klart ta så många poäng som möjligt, men 40 poäng är ingen omöjlighet. Vi satsar högt. Målsättningen med Cancersparken är att vi ska komma upp i 100 lag och det tror jag vi gör innan säsongen är slut. Vi är redan många lag så det blir väldigt mycket pengar och det känns jättebra.

Cancersparken gäller bara seniorlag.

– Ja, barnen ska inte behöva vara med och samla in pengar. Och föräldrarna har mycket att göra redan som det är, så vi har sagt att det bara gäller seniorlagen. Men det är klart att alla kan vara med och samla in pengar till Barncancerfonden ändå, det är givetvis bara bra om vi får in så mycket pengar som möjligt.

 

Fakta Cancersparken

IFK Tidaholm utmanar alla seniorlag att skänka 100 kronor för varje poäng som laget tar till Barncancerfonden. Lagen får anmäla sig själva på Västergötlands Fotbollförbunds webbsida och även ange en kontaktperson.

Även privatpersoner och företag kan vara med. Då ansluter man sig till ett lag och betalar in samma summa som det laget gör.

Varje förening ansvarar för att pengarna betalas in när säsongen är slut. Cancersparken gäller under hela tävlingssäsongen 2017.

Följande lag hade anmält sig den 1 mars: Ekedalens SK, Fröjereds IF, IFK Falköping, IFK Tidaholm (herr), IFK Tidaholm (dam), IFK Värsås (herr), Mariebergs SK, Skövde AIK, Skoftebyns IF, Skultorps IF, Södra Vings IF, Tidaholms GIF, Tomtens IF, Trollhättan/Syrianska, Tvärred-Vegby FC, Valtorp (herr), Valtorp (dam), Åsarps/Trädet IF.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer