Söndag 19 augusti 2018

Stortävling till Knistad golfklubb

För tillfället vilar golfbanan på Knistad herrgård under ett tjockt snötäcke. Men när snön förvinner börjar arbetet inför Knistads stora golffest. I augusti kommer Swedish Golf Tour till banan. – Det var längesedan en tävling på den här nivån spelades i Skövdetrakten, säger Jesper Wickman, golfansvarig på Knistad.
För tillfället vilar golfbanan på Knistad herrgård under ett tjockt snötäcke. Men när snön förvinner börjar arbetet inför Knistads stora golffest. I augusti kommer Swedish Golf Tour till banan. – Det var längesedan en tävling på den här nivån spelades i Skövdetrakten, säger Jesper Wickman, golfansvarig på Knistad.

Svenska Golfförbundet lägger en av sina största tävlingar i Skaraborg. I augusti kommer Swedish Golf Tour till Knistad GK utanför Skövde.
– Det betyder otroligt mycket. Ett erkännande att vi har en riktigt bra bana, säger Jesper Wickman, golfansvarig på Knistad Herrgård.

Swedish Golf Tour är Sveriges högsta inhemska nivå och där spelar landets mest lovande golfare. Spelare som är väg att ta steget ut i Europa. Den hette tidigare Nordea Tour men från och med i år drivs touren i Svenska Golfförbundets regi.

Touren innebär flera tävlingar runt om i Sverige och nu har förbundet beslutat att lägga en av dem på Knistad GK. Totalt är det 13 banor som får arrangera en av tävlingarna och Knistad är den enda banan i Skaraborg. Tidigare har den här touren även spelats på Vara-Bjertorps GK.

– Det är den största touren i Sverige. Spelarna som är där är riktigt bra och för det mesta handlar det om unga och lovande spelare, som är på väg uppåt i sina karriärer. De bästa spelarna i landet av dem som ännu inte kommit ut i Europa, säger Jesper Wickman.

Han har jobbat på Knistad Herrgård i tre år och han tycker att hela anläggningen utvecklats år för år. Att förbundet väljer att lägga en av sina största tävlingar på Skövdebanan ser han som ett kvitto på att banan håller hög klass.

– Det betyder otroligt mycket. Ett erkännande att vi har en riktigt bra bana. Det känns som att hela anläggningen är på uppåtgående och det här kommer att ge ringar på vattnet. När vi fick frågan av förbundet om vi ville vara med sa vi ja direkt, det var inget att tveka på, säger Jesper.

Att arrangera en tävling av den här digniteten kräver en bana i toppskick.

– Just den veckan måste banan hålla tourklass, vilket innebär en annan typ av klippning och snabbare greener. Det är höga krav och det ska det vara. Jag tror att våra medlemmar tycker att det här är roligt också, att det händer något på banan, säger Jesper.

Inom golfen blir startfältet klart ganska sent och Jesper har av naturliga skäl inga spelare klara till sommarens tävling, som avgörs i augusti. Men eftersom Knistads tävling är den sista före Sveriges enda Europatourtävling, Nordea Masters, drömmer Jesper Wickman om ett starkt startfält.

– Vi hoppas att det kan locka riktigt bra spelare som kanske vill spela en sista tävling inför Nordea Masters. Vi har ett par wild cards som vi kan dela ut och vi får se vilka det blir, säger Jesper.

De båda Varakillarna Anton Wejshag och Per Längfors har spelat på Swedish Golf Tour och kan vara aktuella för spel i Skövde till sommaren.

Tävlingen kommer att pågå under en hel vecka med start den 7 augusti. Inspel på måndagen, pro-am (sponsortävling med proffs och amatörer) på tisdagen och sedan själva huvudtävlingen onsdag, torsdag och fredag. Totalt kommer 156 spelare att vara med och på Knistad är det bara herrspelare. Damerna har en egen tour.

 

Fakta

Samtliga banor i Swedish Golf Tour:

Knistad GK, Lumine GC (Spanien), Fjällbacka GK, Pärnu Bay Golf Links (Estland), Österlens GK, Gamle Fredrikstad GK (Norge), Österåkers GK, Åda G&CC, Katrineholms GK, Borre GK (Norge), Kristianstad GK i Åhus, Bråvikens GK, Ekerum Golf & Resort.

Damtouren:

Tegelberga GK, Flommens GK, Ljunghusens GK, Skaftö GK, Österåkers GK, Johannesbergs GK, Sölvesborgs GK, Västerås GK, Slite GK.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet