Tisdag 25 september 2018

IFK Skövde får norsk tränare

Foto: Fredrik Andersson/arkiv
Foto: Fredrik Andersson/arkiv

Det blir norrmannen Jonas Wille som tar över som huvudtränare för IFK Skövde från och med nästa säsong. Ett treårigt avtal har tecknats med Jonas Wille, som nu håller till i den danska elitklubben HC Midtjylland.

-Det här känns fantastiskt bra. Vi får en erkänt duktig och erfaren tränare, som tillsammans med en ledarstab med stor erfarenhet från de egna leden, ska leda vår ambition att åter bli en toppklubb i svensk handboll, säger Ulf Nyström, som nyligen tillträtt som sportsligt ansvarig när det gäller ledar- och spelarutvecklingen i föreningen.

41-årige Jonas Wille var tränare i den norska elitklubben Halden från 2009 fram till förra året. Han lockades då över till Danmark och HC Midtjylland.

Den danska handbollsligaklubben har dock haft stora ekonomiska problem. För att undvika konkurs har klubbens elitspelare fått möjlighet att lämna klubben. Nio spelare gjorde detta, bland andra Skövdesonen Jonas Samuelsson som gick till Skanderborg.

-Det har varit en tuff period, men ändå lärorik, säger Jonas som är kvar i Midtjylland säsongen ut.

Utöver klubbtränarskap på norsk och dansk toppnivå har Jonas också haft många uppdrag inom norsk handboll, bland annat som förbundskapten både för U 19- och U 21-lagen i Norge. Han har även varit fystränare inom både ishockey och fotboll på elitnivå samt avancerade utbildningsuppdrag vid Oslo  Norwegian School of Sports Sciene.

Det är många olika skäl som bidragit till att Jonas tar uppdraget i Skövde.

-Jag vet att IFK Skövde är en klubb med stark tradition. Kontakter med Gunnar Blombäck och Vegard Samdahl har förstärkt intrycken. Ulf Nyström och jag känner varandra också sedan länge, säger Jonas.

Jonas trycker också på  att IFK har så stark juniorverksamhet.

-Här finns stor utvecklingspotential och det tilltalar mig mycket starkt.

Jonas har Halden som hemort där han delar hus med sambo.

-Det är bara 2,5 timmars resa och det såg jag som ett extraplus när beslutet togs, säger Jonas.

 

Samtidigt som Jonas Wille nu presenterades som ny tränare i IFK Skövde offentliggjordes också ledarstaben. Mats Ljungkvist – en av IFK:s stora spelar- och ledarprofiler genom åren – blir assisterande tränare och kommer att fortsätta sitt ledarskap i IFK:s utvecklingslag. Klas Wahlström kommer också att finnas kvar i en lagledarfunktion.

Ulf Nyström understryker att ledarstaben uppfyller de kriterier som föreningen ställt för framtida utveckling.

-Det handlar till exempel om ledaregenskaper, utbildning, hög sportslig kompetens och erfarenhet av internationell och professionell handboll. Grundläggande är också ungdoms- och talangutveckling, säger Nyström.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer