Fredag 29 september 2023

Har tröttnat på farliga bilister

Erik Bergström Frisk och Jacob Eriksson har tröttnat på den farliga situationen ute på vägarna. Nyligen vurpade de efter att en bil kört in framför dem och tvärbromsat.
Erik Bergström Frisk och Jacob Eriksson har tröttnat på den farliga situationen ute på vägarna. Nyligen vurpade de efter att en bil kört in framför dem och tvärbromsat.

Elitcyklisterna Jacob Eriksson och Erik Bergström Frisk råkade ut för en allvarlig olycka nyligen. En arg bilist körde in framför dem och tvärbromsade – båda två vurpade. Och nu har de tröttnat på den farliga situationen ute på vägarna.
– Man är väldigt utsatt som cyklist, säger Erik Bergström Frisk.

Jacob Eriksson och Erik Bergström Frisk går tredje och sista året på cykelgymnasiet på Katedralskolan i Skara. För några veckor sedan var de väg hem efter en träningsrunda. När de körde på Vallgatan inne i Skara hörde de en bil komma upp bakom dem, sedan körde föraren om och kom upp bredvid Jacob och Erik.

– Han vevade ner rutan och börja skrika att det var olagligt att köra på vägen och att vi i stället skulle köra på cykelbanan bredvid. Han skrek att vi skulle flytta på oss och sedan körde han in framför och tvärbromsade. Vi hade inte en chans att stanna och vi körde rakt in i bilen, säger Jacob.

Båda killarna gick i backen. Deras hjälmar räddade dem den här gången och båda två fick skrapsår. Jacob skadade axeln. Eriks högerhand var redan gipsad efter en tidigare vurpa men han hoppas inte att den skadan blev värre efter den här smällen. Jacobs framhjul gick sönder och Eriks ram gick helt av.

När Erik väl rest sig efter smällen plockade han fram mobilen och tog en bild av registreringsskylten. Det finns ett vittne till händelsen.

– Den personen stannade och kollade hur det gick med oss och sa också att han sett vad som hände och att han kan vittna. Vi gjorde en polisanmälan samma dag, säger Jacob.

Bilisten som bromsat framför killarna stannade kvar.

– När han insåg vad som hänt var han inte lika kaxig längre. Han sa att han trodde att vi skulle hinna stanna men vi var chanslösa. Vi kör ganska fort och då hinner man inte stanna när en bil tvärbromsar framför. Det kunde ha slutat mycket värre än det gjorde, säger Erik.

Båda två menar att det är därför de hellre kör på vägen även om det finns en cykelbana bredvid.

– Det är farligt för andra om vi kör på cykelbanan för det kan komma barnvagnar till exempel. Då är det bättre att vi håller oss på vägarna. Och vi får köra där, säger Jacob.

Transportstyrelsen rekommenderar att cyklister håller sig på cykelbanan om det finns en sådan, men att det är tillåtet att cykla på körbanan.

Erik och Jacob cyklar i stort sett varje dag och de säger att det är vanligt att bilister kör nära, tutar och försöker skrämmas.

– Det är en tråkig attityd ute på vägarna. Jag förstår om bilister kan bli sura om man ligger flera cyklister i bredd, men när det kommer en bil flyttar vi på oss. Det gjorde vi den här gången också. Vi körde bredvid varandra först men när vi hörde att bilen kom flyttade en av oss på sig och vi körde en och en. Även om man blir sur finns det ingen anledning att bete sig som den här personen gjorde. Det är ju livsfarligt. Nu har vi polisanmält det och jag hoppas att han får något slags straff. En sådan person ska inte ha körkort, säger Erik.

Han vill se en ökad förståelse från bilisterna.

– Vi är ute och tränar för SM, vi är inte ute på stan och förstör saker. Då hade man kunnat bli arg. Nu försöker vi bara träna och då förstår jag inte varför det måste bli en sådan hetsig stämning.

Båda två är lovande cyklister och de har tränat och tävlat mycket utomlands. De tycker att det är stor skillnad på hur det är i andra länder.

– I till exempel Italien och Frankrike har bilisterna mycket större respekt för cyklisterna. Där är det inte alls de här problemen. Men det kan bero på att cykelsporten har en lång tradition i de länderna och folk är vana vid att det finns cyklisterna på vägarna, säger Jacob.

Proffscyklisten Alexander Wetterhall är instruktör på cykelgymnasiet i Skara och han menar att situation på vägarna är ohållbar.

– Jag tycker att det blir värre och värre för varje år och det är någon situation nästan varje dag. Antalet motionscyklister blir bara fler och det är positivt, men det verkar som att när cyklisterna blir fler så ökar irritationen. Men bilisterna måste förstå att vägarna är till även för cyklisterna. Det fungerar mycket bättre i andra länder. Där är det ännu fler cyklister, men bilisterna visar mycket större respekt, säger Alexander.

Han hoppas att det ska bli en debatt om situationen på vägarna.

– Jag tycker att det är extremt illa som det ser ut nu, det måste till en förändring. Jag hoppas inte att någon ska behöva dö för att det ska hända något.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer