Tisdag 25 september 2018

Allt fler tjejer spelar ishockey

Tjejhockeyn växer i hela Sverige och ökningen märks även i Västergötland. I helgen arrangeras en tjejhockeydag i Tidaholm med spelare från elva klubbar.
– Intresset ökar hela tiden och det är jättekul, säger Anders Strålman på Västergötlands Ishockeyförbund.

Västergötlands Ishockeyförbunds projekt ”Mer Tjejhockey i Västergötland” (MTV) har gett resultat. Antalet tjejer som spelar ishockey har ökat rejält de senaste åren.

– Det har ökat med ungefär 60 procent på ett par år och det märks inte minst när vi tittar på antalet spellicenser. Det är fler tjejer som börjar spela ishockey och vi ser också att fler väljer att fortsätta längre än tidigare. Det är naturligtvis jättekul, vi vill att fler tjejer ska spela ishockey, säger Anders Strålman på Västergötlands Ishockeyförbund.

I nuläget finns 295 registrerade tjejer hos förbundet. Av dem är ungefär 200 födda 2007 eller senare. 19 av 20 klubbar i distriktet har tjejer registrerade i sin verksamhet, men många av dem spelar ihop med killar.

Än så länge finns det inte inget seriespel för tjejlag.

– Men det är ett av våra mål, att få igång ett seriespel. Det skulle lyfta verksamheten ytterligare. Då skulle tjejer få möta tjejer och det tror jag att de skulle tycka vara roligare. Ett annat mål är att vi ska skapa ett eget distriktslag här i Västergötland som kan vara med och spela i Stålbucklan, som är tjejernas motsvarighet till TV-pucken. I nuläget har vi ett distriktslag tillsammans med Bohuslän, men tanken är att vi ska ha ett eget så snart som möjligt, säger Anders Strålman.

I det här projektet arrangerar förbundet bland annat ett antal tjejhockeydagar under säsongen. En av dem är i Tidaholm nu på lördag. Cirka 40 spelare från elva olika föreningar har anmält sig.

– Det kommer spelare från hela Västergötland och de kommer att dela upp sig och spela i fyra olika lag. Detta är avslutningen på säsongen för de här spelarna, som är födda 2007 och senare. De lite äldre har en egen dag i Falköping två veckor senare. Men föreningarna arrangerar ofta egna dagar då de bjuder in varandra och spelar matcher, säger Anders Strålman.

Han tycker att det är glädjande att se att tjejhockeyn utvecklas i Västergötland.

– Vi på förbundet satsar mycket på tjejhockeyn och vi vill hela tiden utveckla verksamheten. Projektet kommer att fortsätta även nästa säsong och vi har många roliga saker på gång, men jag vill inte berätta så mycket mer just nu för allt är inte spikat. Men det kommer att bli bra.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet