Onsdag 26 september 2018

Christoffer Ehn svensk mästare

Christoffer Ehn. Foto: Fredrik Andersson/arkiv
Christoffer Ehn. Foto: Fredrik Andersson/arkiv

Ekonomisk kris och ännu ett misslyckat slutspel. Men en ny kurs, inspirerad av handbollsgiganten Sävehof, har fått Frölunda på rätt köl. Fem år senare är laget bäst igen.
– Det tog några år att ordna upp allt, säger ordföranden Mats Grauers till TT.

Frölunda tog SM-guld såväl 2003 som 2005 och gick till final igen 2006.

Men vägen till nästa final blev lång och krokig – både sportsligt och ekonomiskt. För fem år sedan missade laget slutspelet och i kassaboken såg det ännu dystrare ut.

– Det var ekonomisk kris, ingen tvekan om det, säger Mats Grauers om läget när han tog över som ordförande 2011.

– De första två åren var det ett väldigt tufft jobb med ekonomin. Att få ned kostnader och få in nya intäkter. Det var en daglig kamp att ha pengar till det vi skulle ha pengar till.

Samtidigt slog Göteborgsklubben in på en ny väg även sportsligt.

Grauers nämner särskilt satsningen på att utveckla unga spelare, helst egna talanger eller från regionen, och en stark värdegrund som de viktigaste beståndsdelarna i det nya Frölunda. Förändringarna var till stor del inspirerade av Sävehof, handbollsklubben som han var ordförande för i tio år innan Frölunda lockade över honom till ishockeyn.

– Sävehof är en fantastisk klubb, som jobbar just med värdegrund och med egna talanger, säger han.

– Innan jag kom till Frölunda byggde filosofin mer på färdiga spelare – skickliga, men också dyra spelare, för att bibehålla standarden.

Hand i hand med den nya filosofin gick arbetet med en ny, långsiktig tränarlösning. Till slut föll valet på Roger Rönnberg och assisterande tränaren Robert Ohlsson, då framgångsrika tränare för juniorlandslaget.

Duon tog över från och med säsongen 2013-2014. Sedan dess har Frölunda tre raka andraplatser i grundserien och har i tur och ordning gått till kvartsfinal, semifinal och nu hela vägen till SM-guld.

Och – viktigast av allt på lite längre sikt – ekonomin är som den ska, den också.

– För två år sedan var första gången vi nådde balans och förra året blev det ett överskott. Det tog tid, men nu har vi god kontroll, säger Mats Grauers.

– I dag känner vi ödmjukt att vi är där man bör vara, men vi vill bli ännu bättre. Det går alltid att skruva lite till och jobba ännu hårdare.

I Frölunda spelar Christoffer Ehn, uppväxt i Lidköping. Ehn började dock sin hockeykarriär i Skara IK.

/TT

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer