Tisdag 25 juni 2019

Johanna möter världseliten

Johanna Hagström vid Ungdoms-OS 2016. Foto: Sondre Aarholt Moan/Arkiv
Johanna Hagström vid Ungdoms-OS 2016. Foto: Sondre Aarholt Moan/Arkiv

Johanna Hagström från Falköping räknas som en av landets mest lovande skidåkare. I nästa vecka tävlar hon i Junior-VM, som avgörs på hög höjd i Schweiz.
– Det ska bli jätteroligt. Jag får alltid mycket energi när jag åker iväg på en stor tävling, säger Johanna.

19-åriga Johanna Hagström har redan hunnit mycket i skidspåren. 2016 tog hon två medaljer, varav ett guld, på Ungdoms-OS i Lillehammer. Förra säsongen fick hon även åka i världscuptävlingen som då avgjordes i Ulricehamn.

Och det är just i Ulricehamn som hon har sin bas numera. Hon är inne på fjärde och sista året på skidgymnasiet där. Förra säsongen förstördes till stor del av sjukdomar, vilket medförde att hon inte blev uttagen till Junior-VM den gången.

Men nu är hon uttagen i den trupp som reser till Schweiz nu i helgen.

Tävlingarna börjar först nästa helg, men landslaget vill komma till Schweiz i god för att åkarna ska kunna anpassa sig till den lite högre höjden.

VM avgörs i den lilla alpbyn Ulrichen, som ligger på drygt 1 300 meters höjd.

– Jag har inte tävlat så mycket på hög höjd tidigare så det känns bra att vi åker dit lite innan. Vi kommer att vara borta i två veckor och det ska bli riktigt spännande. Det är roligt att hänga med skidfolk. Jag får alltid mycket energi och adrenalin när jag åker iväg på en stor tävling, säger Johanna.

Hur ser veckan före tävlingarna ut?

– Vi kommer nog att köra många pass, men inte så hårda. Sedan blir det många olika tester, framför allt med skidorna. Vi har nya vallare i landslaget och det gäller att lära känna dem. Annars handlar det mycket om att komma in i vardagen så fort det går. Sedan börjar tävlingarna på söndagen och då ska formen förhoppningsvis vara på topp.

Hur väljer du vilka skidor du ska ha?

– Vi provar oss fram hela tiden. Det beror såklart på hur vädret är. Jag har oftast fyra skidor att välja på. Dagen före loppet har jag oftast två kvar och sedan väljer jag ett av dem på tävlingsdagen. Oftast bestämmer jag helt själv, men vi är ett team och det är bra att lyssna på vallarteamet också.

Vilka distanser kommer du att köra?

– Det vet jag inte riktigt än, det bestämmer vi under veckan och det beror lite på hur testerna går. Men om jag själv får välja blir det sprint, fem kilometer och stafetten. Det finns ju skiathlon också, men jag kanske får stå över den och vila i stället.

Hon tycker att Junior-VM slår lite högre än Ungdoms-OS.

– Det är hårdare konkurrens på VM för det är fler skidåkare med där. Samtidigt är OS ett mycket större arrangemang med många olika idrottare och grenar. Men som skidtävling är VM tuffare.

Vad har du för målsättning?

– Hamnar jag topp sex i någon av tävlingarna får jag vara jättenöjd. Men i stafetten känns det som att vi har ett bra lag och där kan vi nog hänga med riktigt bra.

Hur är det att tävla individuellt och mot dina svenska lagkamrater ena dagen, och som ett lag andra dagen?

– Det är lite speciellt, men vi försöker hjälpa varandra så gått det går. Jag är pratglad och har inga problem att prata med alla andra när det är tävling, men så är inte alla. En del vill gå in i sin egen bubbla och ladda.

Johanna har precis börjar den sista terminen på skidgymnasiet. Och hon har lärt sig mycket under de fyra åren i Ulricehamn.

– Jag är jättenöjd med mitt val. Jag har kunnat träna mycket under skoltiden och helt enkelt blivit en bättre skidåkare. Jag har lärt mig att tänka som en skidåkare. Hur man ska träna, att det är viktigt med rätt mat, dryck och energi. Min teknik har utvecklats och numera skriver jag alltid en taktik inför ett lopp. Allt har varit väldigt nyttigt, säger Johanna, som läser natur som inriktning.

Har du funderat på vad du ska göra efter studenten?

– Inte så jättemycket faktiskt, men det kanske jag måste börja göra nu? Jag tror nog att jag flyttar till Falun eller Östersund och går på någon skidhögskola där. Men jag har inte riktigt bestämt vad jag vill jobba med i framtiden. Kanske lärare i matematik och idrott, det tror jag skulle passa mig.

 

***

Landslagstränaren: ”Johanna sprider härlig energi”

Mattias Nilsson är ansvarig tränare för det svenska juniorlandslaget i skidor. Han tycker att Johanna Hagström är en energikälla för hela landslaget.

– Hon är fylld av energi och det smittar av sig på de andra i laget. Hon är superbra att ha i en trupp och en väldigt kul person att ha omkring sig, säger Mattias Nilsson.

Men Johanna är inte enbart med i truppen som glädjespridare. Hon är en mycket lovande skidåkare också.

– Hon är väldigt allround och klarar alla distanser och tekniker. Johanna har en hög potential och om hon fortsätter att arbeta hårt har hon möjlighet att gå långt. Men det krävs som sagt hårt arbete, säger Mattias.

Han tycker inte att det finns något specifikt som Johanna kan förbättra.

– Nej, utan det är snarare så att allt kan bli bättre och så är det för alla juniorer. Det är, och ska  vara ett stort steg att gå från att vara junior till senior. Man är aldrig inte klar som junior och man kan helt enkelt förbättra allt.

Vad tror du om Johannas möjligheter i Junior-VM?

– Det är svårt att sätta upp några resultatmål med juniorer, det gör inte vi. Naturligtvis siktar vi högt, men det viktigaste är att åkarna skaffar sig erfarenhet. Förhoppningsvis kan vi nypa några medaljer, men det är inte där vårt huvudfokus ligger.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer