Lördag 6 juni 2020

Karin satsar vidare mot OS

Karin Johansson från Lidköping har varit med i två OS tidigare och hon har satsat på att vara med även i år. Nu är OS framflyttat, men det stoppar inte Karin. Hennes OS-satsning fortsätter.
Karin Johansson från Lidköping har varit med i två OS tidigare och hon har satsat på att vara med även i år. Nu är OS framflyttat, men det stoppar inte Karin. Hennes OS-satsning fortsätter.

Trots att det inte blir något OS i år satsar Karin Johansson från Lidköping vidare till nästa år. Målet är att vara med i OS då – och motivationen är det inga problem med.
– Att träna är det roligaste jag vet, säger Karin.

Det blir som bekant inget OS i Tokyo senare i sommar. Det är många månaders träning och planering som nu inte blir verklighet. Kanotisten Karin Johansson, som varit med i två OS tidigare, hade som mål att göra sitt tredje nu i sommar.

I maj skulle kvalet ha genomförts, men det blir inte av. Faktum är att Karin inte vet när hennes nästa tävling blir. Eftersom det egentligen är ett OS-år finns det till exempel inget VM att sikta på.

– Det är lite svårt att veta hur man ska lägga upp det framöver. Vi har ingen aning om hur tävlingsupplägget blir i år. SM ska avgöras vecka 27, men det vet vi heller inte om det blir av och då är det svårt att veta hur man ska toppa formen. Men det är ju samma för alla, säger Karin.

Karin har förståelse för att man flyttade fram OS.

– Det var helt rätt beslut med tanke på hur läget är i världen, säger hon.

Hon håller igång hela året, men den riktiga fokuseringen inför OS började i november. Hon har bland annat varit på träningsläger i Florida under sex veckor.

Nu är det bestämt att OS i Tokyo ska inledas den 27 juli nästa år. Det datumet har Karin haft framför ögonen under alla träningspass. För hon fortsätter att träna, ibland två pass om dagen. Det är både styrketräning och kanotpass som gäller.

Trots att det stora målet för året har försvunnit så har hon inga större problem med att motivera sig för all träning.

– Jag tycker att det är så himla roligt att träna och jag gillar verkligen den här livsstilen man har som idrottare. Det är klart att det kan vara tufft ibland, men då brukar jag tänka att det inte är alla som får den här chansen, att hålla på med det som man verkligen gillar. Jag mår bra när jag får träna så det handlar mycket om välmående för mig.

Men det krävs lite pusslande för att få ihop träningsschemat. Nu har hon en son, Felix, som är 14 månader gammal.

– Felix var med mig i Florida och det var även min mamma och sambo under delar av lägret. De ställer upp mycket för att jag ska kunna fortsätta att satsa och det är tacksamt. Det är klart att jag frågat mig om det är värt att satsa ytterligare ett år, men jag har bestämt mig för att göra det.

Att OS flyttas fram ett år behöver inte enbart vara negativt.

– Det kan finnas fördelar med det också. Jag tränade i stort sett hela tiden under min graviditet, men jag tappade kanske ändå lite explosivitet och snabbhet och det får jag en möjlighet att bygga upp nu i stället.

I Sverige är det fortfarande tillåtet att vara ute och röra på sig. Så är det inte för många av Karins internationella konkurrenter.

– Nej, de kan inte vara ute och träna på samma sätt som jag. Jag är tacksam så länge vi kan fortsätta på det här sättet.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer