Lördag 20 juli 2019

Konståkningslöfte laddar inför vintern

Envishet och viljestyrka är egenskaper som karaktäriserar 12-åriga konståkaren Selma Hellström från Skara. I vinter är hon en av 26 konståkare som tävlar i elitserien.

Tidigare hade hon provat på olika bollsporter, såsom fotboll, handboll och innebandy. Men det här var annorlunda. Med konståkningen fann hon glädjen och friheten i att uttrycka sig själv ute på isen. Hon övade olika tekniska moment, såsom hopp och piruetter, och ju mer hon lärde sig, desto roligare blev det.

Tester

Hon tränade tillsammans med ett tiotal tjejer i Skara konståkningsklubb. Efter ett år åkte hon till Lidköping och gjorde tester för att få börja tävla. Det var pirrigt att framträda inför ögonen på två domare. När hon fick godkänt på de olika momenten blev hon glad. Äntligen skulle hon få bära tävlingsdräkt.

Övat i månader

Inför tävlingsdebuten, som ägde rum i Mariestads ishall, hade hon övat i flera månader på sitt program. Hon bar en glittrig dräkt. Hon tyckte själv att hon såg ut nästan som en discoboll när hon dansade fram ute på isen till musik från Disneyfilmen ”Frost”. Omedelbart efteråt var hon arg för att hon inte vunnit. Snart skulle hon emellertid inse att debuten varit lyckad. Hon hade kommit på tredje plats.

Sedan dess har hon deltagit i många tävlingar runt om i Västsverige och utvecklats steg för steg och kvalificerat sig för nya tävlingsgrupper. Inför förra säsongen bytte hon klubb, från Skara konståkningsklubb till Skövde konståkningsklubb, för att få bättre träningsförhållanden. Hon tränar sex dagar i veckan, två eller tre pass per dag, totalt 18 till 20 timmar i veckan, både fysträning och isträning.

För att göra det lättare att kombinera träning och skola börjar hon studera i Skövde i höst. På så vis kan hon lägga in både morgonpass, före skolan, och eftermiddagspass, efter skolan.

Ger allt

Något som utmärker Selma Hellström är hennes viljestyrka och envishet. Hon är disciplinerad och ger alltid allt på träningarna. Eller som hon själv uttrycker det:

–  Det är skillnad på att sträcka ut ett ben och att sträcka ut ett ben. Man kan göra det på olika sätt.

I vinter blir hon en av 26 konståkare i landet som tävlar i ungdomselit 13. Ytterligare två Skaraborgsungdomar, Miranda Lundgren och Smilla Johansson från Tibro, ingår i den här gruppen. Selma Hellström tävlar med ett långt och ett kort program. Båda programmen är utformade av Lou Lundbeck och Nina Ljungberg, tränare i Skövde konståkningsklubb.

–  Konståkningen blir roligare och roligare för varje dag som går. Både själva åkningen och att träffa kompisarna. Jag har kompisar i hela Sverige genom konståkningen, säger Selma Hellström.

De närmaste dagarna deltar hon i ett elitläger som leds av amerikanska tränaren Jeanetta Folle med erfarenhet från OS.

–  Jag förväntar mig att jag kommer att få lära mig ny teknik, säger Selma Hellström.

Magnus Gustafson
magnus@skaraborgsbygden.se

 

Fakta: Selma Hellström

Ålder: 12.
Bor:
I Skara.
Familj:
Mamma Erika, pappa Pär och storebror Wilhelm.
Skola:
Börjar årskurs sex på Raoul Wallenbergskolan i Skövde i höst.
Klubb:
Skövde konståkningsklubb.
Förebild:
16-åriga konståkaren Alina Sagitova från Ryssland som vann OS-guld i Pyeongchang i år. ”Hon åker fint och gör hoppen bra och högt”, säger Selma.
Fritid: På sina träningsfria söndagar brukar Selma umgås med sina kompisar.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer