Onsdag 26 september 2018

”Lôda” tänker aldrig sluta idrotta

Trots att han fyllt 60 år håller han igång som han alltid gjort, med bland annat enduro, golf och cykling. För Lars ”Lôda” Ottosson är det inget alternativ att inte röra på sig.
– Det handlar om välbefinnande. Om man inte rör på sig så är det som om lederna rostar igen, säger ”Lôda”.

Lars ”Lôda” Ottosson från Skara är en mångsysslare i idrottsbranschen. Ishockey, golf, tennis, fotboll, cykling, skidåkning och enduro är bara några sporter som han hållit på med. Och fortfarande gör.

Han varken kan eller vill sluta träna.

– Det går inte. Man mår så otroligt bra när man rör på sig. Känslan efter ett hårt träningspass, när kroppen är helt utpumpad, är helt underbar. Den känslan vill jag inte vara utan. Man måsta röra på sig för att må bra. Det är ett tvång att vara igång, säger ”Lôda”.

Många minns ”Lôda” som ishockeymålvakt i Skara IK på 1980-talet. Hans roligaste minne från ishockeykarriären var när Skara mötte Tidaholm i en helt avgörande match som gällde en plats i division två. En match som blev hans sista.

Skara IK vann med 5-0 och efter den matchen tackade ”Lôda” för sig.

– Det kände som en bra avslutning, att spela upp laget i division två. Det hade kanske varit roligt att följa med laget upp i tvåan, men jag valde att sätta punkt där.

Då hade han slutat med fotbollen några år tidigare. Han höll på med både fotboll och ishockey under många år, något som kanske inte är lika vanligt nuförtiden. Men bara för att han slutade med dessa båda sporter betydde inte det att han började ta det lugnt. Tvärtom.

– Efter ishockeyn började jag köra enduro. Det är väldigt roligt och jag skulle ha mycket svårt att släppa det. Enduro är tufft och man måste vara bra tränad i hela kroppen, det tror jag inte många tänker på. En del säger att det är motorn som gör jobbet, men man måste orka sitta kvar på cykeln också. Det är inte så enkelt som det ser ut. Men det är inte bara själva körningen som är roligt med enduron, det är allt runt omkring också, säger ”Lôda”, som bland annat kört Gotland Grand National 20 gånger.

En annan sak som han har svårt att släppa är skidåkningen. Framför allt den som går utför. De senaste åren har han varit i norra Italien och åkt off pist, vilket verkligen inte är barnbackarna på skidanläggningen. Att åka off pist är både krävande och riskfyllt.

– Men vi är noga med säkerheten. Laviner är inte att leka med och vi har sändare på oss när vi åker och vi har också en guide som hjälper oss. Jag har alltid älskat att åka i lössnö och känslan att åka off pist är helt underbar! Vi får åka helikopter upp till toppen och sen kör vi.

När man går igenom vilka sporter som han utövat, och fortfarande är med i, slås man av bredden. Det är både lagsporter och individuella sporter. Stegen mellan enduro och golf, fotboll och skidåkning, tennis och cykling, känns inte helt självklara. För ”Lôda” verkar det dock inte vara några problem.

– Det är verkligen ytterligheter. Ingen sport är lik den andra. Men jag har alltid tyckt att det är roligt att prova olika saker. Och så blir jag lätt lite rastlös om jag inte gör något. Det har dock blivit bättre på senare år och nu tar jag det faktiskt lugnare än jag gjorde när jag var yngre.

För tillfället har han lite problem med en höft. Annars är han igång minst fyra gånger i veckan med olika aktiviteter. I bland får han höra av omgivningen att han kanske borde ta det lite lugnare.

– Det är mest kompisar som kommer med gliringar. En del idiotförklarar mig. Men det gör inget, säger han och skrattar.

Han är inte sen att dela ut gliringar själv. Det kan säkert både lagkamrater och motståndare intyga.

– Det är en väldigt rolig bit av idrottandet, att tjöta med alla. Jag har alltid gillat att hetsa andra och tävla mot alla. Jag har aldrig varit den största talangen, men jag har varit den som sprungit mest på träningarna. Jag har varit lite gapig och alla ville vinna över mig, men det har alltid varit med glimten i ögat och jag tror att alla tyckte att det var på ett schysst sätt.

Att hålla igång och träna är självklart för Lars ”Lôda” Ottosson, men så är det inte för alla. Många människor har svårt att komma igång och röra på sig. Även om man inte behöver kopiera ”Lôdas” träningsschema kanske någon kan inspireras till egna stordåd?

Har du något tips till den som vill komma igång att träna?

– Börja med stavgång. Det är jättebra träning för hela kroppen. Vi brukar träna det på Kinnekulle med enduroklubben och jag brukar vara helt slut efter ett sånt pass. Det räcker långt med stavgång och då kommer man ut och rör på sig.

Själv ser han inget slut på idrottskarriären, trots att han fyller 61 år i mars.

– Nej, jag ska fortsätta att köra enduro till jag inte kommer upp på motorcykeln. Idrotten har gett mig så mycket. Många roliga minnen och vänner för livet. Det vill jag inte vara utan.

 

Fakta Lars ”Lôda” Ottosson

Ålder: 60.

Bor: Skara.

Familj: Två döttrar.

Yrke: Svetsare.

Om ”Lôda”: Har kört endurotävlingen Gotland Grand National 20 gånger. Åkt Vasaloppet sex gånger och kört cykeltävlingen Tre Berg. Har spelat fotboll, ishockey och tennis. Numera är det skidåkning, enduro, golf, utförsåkning, stavgång och cykling som gäller. Men ibland spelar han ishockey med Skara IK:s veteranlag.

 

Den här artikeln publicerades i Skaraborgsbygdens bilaga ”Aktiv Senior”, som finns med i veckans tidning.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet