Söndag 5 februari 2023

Ny bana för speedway på plats i Tibro

En speedwaybana i Tibro har blivit verklighet. Förhoppningen är att öka intresset för sporten och få fler att börja köra.
– Här hoppas vi få fram nya förmågor som kan köra för Örnarna i framtiden. Detta är en ren plantskola, säger Per-Ola Klasson, som arbetat med att bygga banan.

När man pratar om speedway i Skaraborg är det Mariestad och Örnarna som de flesta tänker på. Men nu har även Tibro dykt upp på speedwaykartan – en helt nybyggd bana står nämligen klar där.

Banan är 187 meter lång och anpassad för 85 och 250 cc och ligger på Tibro motorstadion, där det tidigare låg en supercrossbana. Banan är inspekterad och godkänd för träning av förbundet svenska motorsportförbundet (Svemo).

– Här på Tibro motorstadion råder en fantastisk aktivitet. Det vimlar av ungdomar som kör motocross och enduro. Genom att vi också finns här kanske några även får upp ögonen för speedway. Jag tror att det är lättare att rekrytera bland sådana som redan är inne i motorsporten. Och vi måste få fram nya förare. Så förhoppningsvis kan detta väcka lite intresse, säger Per-Ola Klasson, i ett pressmeddelande.

Hans son Leo, färsk silvermedaljör i ungdoms-SM, har redan provkört banan.

Tibro MK fick en förfrågan om att gå in i det här och efter ett halvårs arbete är det nu klart. Målet med speedwayanläggningen i Tibro är att skapa en ny rekryteringsbas och locka fler till sporten.

Det återstår fortfarande en del saker som behöver ordnas, som till exempel ett skyddsstaket. I nuläget är det temporära luftkuddar som skyddar förarna. Mycket av materialet har hämtats från den bana som tidigare fanns i Uddevalla.

Per-Ola Klasson är väldigt nöjd med hur det gått hittills.

– Allting är färdigt här med tvättplatser, omklädningsrum och bevattningssystem. Allt är förberett. Så det var ett idealiskt ställe att bygga på, säger Per-Ola.

Än så länge är banan som sagt till för träning, men det finns större planer inför framtiden.

– Avsikten är att uträtta en stor del av det kvarvarande jobbet i höst. Målet är att vara i gång och köra tävlingar här nästa år, säger Per-Ola Klasson.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer