Måndag 19 augusti 2019

Parasporten växer i Skaraborg

Västergötlands Parasportförbund fyller 50 år i år och intresset för att idrotta växer. Idrotten betyder mycket för utövarna.
– När man ser glädjen hos de här ungdomarna när de idrottar… då blir man tårögd, säger Roger Lindh, kanslichef på förbundet.

Roger har jobbat på Västergötlands Parasportförbund sedan 2013 och han tycker att det har hänt mycket under de åren.

– Det är större intresse för parasporten nu. Det är fler som idrottar, fler som provar på att idrotta, och antalet föreningar ökar. Det märks även att de föreningar som i dag inte har parasport blir allt mer intresserade av att börja, säger Roger Lindh.

Ett exempel på det var i veckan då förbundet arrangerade Special olympics school day på Billingen i Skövde. Där fanns IFK Skövde Skidor, SK Vitesse, Skövde Bandy och Friluftsfrämjandet för att berätta mer om sina verksamheter och för att låta elever från särskolor runt om i Västergötland få prova på att idrotta. En inbjudan hade gått ut till 35 särskolor och Roger Lindh var mycket nöjd med responsen.

– Fantastiskt bra. Det var första gången vi arrangerade detta och vi visste inte riktigt vad det skulle ta vägen. Totalt var 180 personer här under dagen, både elever och personal. Vi är jättenöjda med dagen. Det har varit härligt att se glädjen hos eleverna när de fått testa olika idrotter. Det lyste i ögonen på dem och vi har fått höra många positiva reaktioner, både från eleverna och personalen. Några lärare har sagt att de aldrig sett sina elever så här glada och det känns naturligtvis väldigt bra.

Även Skövde kommun var medarrangör och Fritidsbanken fanns på plats för att låna ut utrustning. De sporter som fanns att prova var skidåkning i både längdspår och utförsbacke, bandy, skridskoåkning, paraishockey och promenad.

I skidspåren fanns Stein Östensen från IFK Skövde Skidor på plats för att hjälpa till med skidåkningen. Han hade fullt upp i boden där all utrustning fanns.

– Det är klart att vi vill vara med och stötta det här. Det är otroligt viktigt att alla får chansen att prova att idrotta och det är väldigt roligt att se dessa elever åka skidor. För många är det första gången och jag tycker att det har gått jättebra, säger Stein Östensen.

I Västergötland finns det totalt 58 parasportföreningar.

– Friidrott, innebandy och skytte är de sporter som är störst, men även bowling och golf växer, berättar Roger Lindh.

Det ökade intresset tror Roger beror på att parasporten syns och hörs betydligt mer i media numera.

– Nu sänds ju Paralympics direkt och det är klar att det har hjälpt till. Och under den här dagen har tidningar, tv och radio varit här och skrivit om oss. Vi är också ute mycket i skolor och berättar om vår verksamhet och vi försöker anordna flera prova på-dagar. Det gäller att fortsätta sprida budskapet om att idrotten ska vara inkluderande och öppen för alla. Med tanke på hur positivt detta var hoppas vi att det ska bli en återkommande aktivitet.

Men då är Roger Lindh inte ansvarig för arrangemanget. Han går nämligen i pension i samband med årsstämman i mars.

– Egentligen skulle jag ha gått i pension redan förra året, men jag blev övertalad att fortsätta ett år till. Och det var inte svårt att tacka ja till det. Det har varit jätteroligt att få arbeta med det här. Som jag sa blir man oerhört glad när man ser de här idrottarna. Idrotten betyder så oerhört mycket för dem, det är bara glädje. Det spelar ingen större roll vilken placering man hamnar på, det är roligt ändå och det så det ska vara. När man ser glädjen hos de här ungdomarna när de idrottar… då blir man tårögd. Ta bara en sådan sak som att alla fick en medalj efter den här dagen, det lyste i ögon på dem när de fick den och då är det omöjligt att inte bli berörd själv.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer