Söndag 7 juni 2020

Samlade in pengar till sjukvårdens hjältar

När Billingen x-trails stora tävling för årets ställdes in fick föreningen tänka om. I stället för tävling blev det städning på Billingen och en insamling till sjukvårdspersonalen i Skövde.
– Vi gjorde det för att visa vår uppskattning för vårdpersonalen som sliter hårt, säger Magnus Ambjörnsson.

Intresset för trailrunning ökar och på Billingen finns det många leder att springa på.

– Miljön på Billingen är fantastisk och den är jättebra om man vill hålla på med trail. Det är fina stigar och många höjdmeter, så det finns inte mycket att klaga på, säger Magnus Ambjörnsson från föreningen Billingen x-trail.

Han och de övriga i föreningen skulle ha genomfört årets stora tävling förra helgen, men den blev inte av på grund det rådande läget.

– Det är vår största helg på året så visst är det tråkigt att den inte blev av. Vi brukar ha 400 deltagare under två dagar. Men vi har beslutat att flytta fram den till september och vi hoppas verkligen att den blir av då, säger Magnus.

Men det blev ändå ett arrangemang i helgen, för att förena nytta med nöje. Föreningen fanns på plats på Billingen för att samla in pengar till välgörande ändamål, under namnet ”Traillöpning till förmån för sjukvårdens hjältar”.

– Vi vill gärna att människor är ute och rör på sig och vi tänkte att vi skulle hitta på något den här helgen. Vi städade bland annat Trollstigen som är en av lederna där. Samtidigt ville vi samla in pengar som skulle gå till lunchlådor till människor som arbetar inom vården i Skövde. Man kunde swisha ett valfritt belopp och totalt fick vi in tillräckligt med pengar för att göra 275 lunchlådor. Dessa ska delas ut under nästa vecka och vi gör detta tillsammans med ICA Kvantum i Skövde, säger Magnus Ambjörnsson.

Han är stolt över vad föreningen gjorde under helgen.

– Det känns jäkligt roligt att kunna hjälpa till så här. Vi gjorde det för att visa vår uppskattning för vårdpersonalen som sliter hårt.

Billingen x-trail arrangerar inte bara egna tävlingar, medlemmarna är även ute på andra tävlingar. Föreningen har ett elitlag som även skulle tävlat ute i Europa den här säsongen, men det här året har inte blivit riktigt vad de hade tänkt sig.

Men det finns i alla fall ett litet hopp om att föreningen ska kunna genomföra en tävling inom en ganska snar framtid. Det handlar om Sommarland Challenge den 6 juni. En tuff utmaning på cirka 33 kilometer. Starten går vid Billingehus och målet är Skara Sommarland.

– Eftersom det är en lång bana så blir fältet ganska utspritt och det blir ingen trängsel. Vi får se hur det blir, men vi har i alla fall inte ställt in ännu och vi hoppas att den blir av, säger Magnus.

Under tiden fortsätter föreningen att träna och hålla igång.

– Vi är ett 20-tal aktiva som håller på. Trailrunning är lite annorlunda jämfört med vanlig löpning, det kräver lite mer tycker jag. Man kan springa nästan var som helst och alla sinnen måste vara öppna, det gillar jag.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet