Torsdag 25 februari 2021

Snart dags för världscupen i Ulricehamn

Om två veckor är det dags för världscuptävlingar i Ulricehamn igen. I år blir det sprinttävlingar under två dagar. I år blir det dock utan publik. Foto: Jonas Ivarsson
Om två veckor är det dags för världscuptävlingar i Ulricehamn igen. I år blir det sprinttävlingar under två dagar. I år blir det dock utan publik. Foto: Jonas Ivarsson

Nu laddar Ulricehamn för att arrangera en världscuptävling på längden. Helgen 6-7 februari är det dags för sprinttävlingar i Ulricehamn – men det blir utan publik.

Sverige fortsätter arrangera världscuptävlingar på hemmaplan även vintern 2021. Längdtävlingar i Ulricehamn och Falun, alpina damtävlingar i Åre samt skicross och speedski i Idre står på schemat.

Under januari till mars kommer flera världscuptävlingar arrangeras på hemmaplan i både längdskidor, alpint, skicross och speedski. Dessutom genomfördes i december två världscuptävlingar i puckel i Idre.

– Att få visa upp våra idrotter här hemma är otroligt viktigt för oss, både sportsligt och kommersiellt, säger förbundsdirektör Ola Strömberg, i ett pressmeddelande.

Sverige har en lång tradition att varje år få arrangera världscuptävlingar, detta är dock ingen självklarhet. Det internationella skidförbundet FIS utser tävlingsarrangörer säsong för säsong och de som inte håller måttet får inte förnyat förtroende.

– Att Sverige varje år finns med på FIS tävlingsschema, och att vi i år dessutom har blivit tilldelade flera extra tävlingar, är bevis på att våra arrangörer gör ett fantastiskt jobb. Utan deras engagemang och vilja vore det inte möjligt att genomföra så här stora tävlingar. Deras insats betyder enormt mycket för utvecklingen av sporterna, säger Ola Strömberg.

I vanliga fall är det stor folkfest på samtliga arenor. I blir det annorlunda eftersom ingen publik tillåts på grund av pandemin.

Under tävlingshelgen på Lassalyckan i Ulricehamn första helgen i februari kommer det tävlas i sprint. Sprinttävlingen inleds med en kvalificeringsomgång, prolog, där varje åkare startar i intervaller med 15 sekunders mellanrum. Från kvalet/prologen går de 30 snabbaste vidare till kvartsfinalen som delas upp i heat, med sex åkare i varje heat. Från varje heat går ettan och tvåan vidare till semifinal plus de två bästa tiderna som inte blivit etta eller tvåa, så kallade ”lucky losers”.

I semifinalerna går de två bästa vidare till finalen plus de två med bästa tiderna som inte blivit etta eller tvåa, så kallade ”lucky losers”.

I teamsprint består varje stafettlag av två deltagare, som först ska tidskvala. Det görs genom att de åker tre varv var med byte efter varje varv. De tio bästa lagen går till finalen, som körs 45 minuter efter avslutat kval.

Johann Hagström från Falköping kan vara aktuell för att tävla i Ulricehamn. Hon tävlar numera för hemmaklubben Ulricehamns IF.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet