Onsdag 15 augusti 2018

Stor brist på domare

Det råder brist på domare i innebandy, handboll, fotboll och ishockey. En stor anledning till det är den hetsiga stämningen som är på matcherna, enligt de fyra förbunden.
Det råder brist på domare i innebandy, handboll, fotboll och ishockey. En stor anledning till det är den hetsiga stämningen som är på matcherna, enligt de fyra förbunden.

Domarbristen är stor inom idrotten. Förbunden inom fotboll, innebandy, ishockey och handboll säger att det allt hårdare klimatet på matcherna gör att det är svårt att rekrytera och behålla domare. Ledare, publik och spelare bidrar till den hetsiga stämningen.
– Utan domare blir det inga matcher, så enkelt är det, säger Esko Leppimaa på Västergötlands innebandyförbund.

Att få domare till alla matcher en tuff kamp för förbunden. Det finns alltid ett behov av fler domare. Inom fotbollen har de senaste säsongerna varit jobbiga – det har helt enkelt saknats domare för att kunna täcka alla matcher.

– 40 herrmatcher i division fyra och 15 dammatcher i division två spelades utan assisterande domare till exempel, och det är givetvis inte bra. Då har vi inte klarat vårt uppdrag, säger Fredrik Isacson, domaransvarig på Västergötlands fotbollförbund.

Ändå säger att han att den här säsongen gått lite bättre än väntat.

– Inför säsongen trodde vi att det skulle bli mycket värre, men riktigt så illa blev det inte. De fem sista veckorna var tuffa eftersom det då spelades många matcher samtidigt, då blev domarbristen extra tydlig, säger Fredrik Isacson.

Med tanke på hur det sett ut på senare år har fotbollen tvingats jobba ännu hårdare för att lösa domarfrågan.

– Vi har en handlingsplan som vi jobbar efter. Vi har till exempel ändrat lite i upplägget på domarkursen steg ett. Förr låg kursen på fem, sex kvällar och det blev väldigt utdraget. Nu har vi i stället allt på en helg. Det hoppas vi ska kunna göra det lättare, säger Fredrik Isacson.

Fredrik vet som krävs till nästa år.

– För tillfället finns det 200 domare och vi behöver ha ytterligare 50 till nästa säsong. Det är målet. Får vi det är jag nöjd. Förhoppningsvis går det att lösa, men det är ett ständigt pågående arbete att få fler domare. Det slutar aldrig.

Fredrik Isacson har flera gånger sagt att en stor orsak till att det är svårt att få fler domare är den hetsiga stämningen på matcherna. Domarna får ofta skäll av spelare, ledare och publik.

– Det blir väldigt många konflikter under matcherna. Och den största anledningen till det är att spelare, ledare och publik inte kan regelboken. Många kanske har spelat fotboll för 20 år sedan och då tror de att det är exakt samma regler i dag. Så är det inte. Bara inför den här säsongen infördes 94 nya regler inom fotbollen. Hur många har koll på det?

Han vill se att regelboken blir ett tydligare och viktigare inslag på tränarkursen.

– Det är jätteviktigt. Vi har en regelbok inom fotbollen och då ska givetvis alla kunna den, men så är det verkligen inte. Ledarna får en regelbok men väldigt få öppnar den. Det är ganska fascinerande. Ändå gapar de och skäller på domaren under matcherna.

Jenny Granström på Västergötlands handbollförbund håller med och om bristen på domare mycket beror på den hetsiga stämningen.

– Ledare och publik går hårt åt domarna. De lite äldre domarna kanske klarar det, men vi har många unga domare och det är inte lätt för dem. Det är beklagligt att folk inte inser att de här domarna bara gör sitt bästa. De gör det för att de tycker att det är kul att döma. Ingen tycker ju om att stå och få skäll i 60 minuter. Många slutar redan efter ett år.

Precis som Fredrik Isacsson vill hon se att ledarna blir bättre utbildade.

– Det är viktigt att föreningarna arbetar med det här. Jag upplever det som att många föreningar pratar om detta, men att det inte händer så mycket. Det gäller att göra mer än att bara prata. Det ska självklart vara nolltolerans mot dåligt uppförande mot domarna, säger Jenny Granström.

Hon säger också att problemen med ledare som uppför sig illa skiljer sig mellan de olika klubbarna.

– Det finns några föreningar där det ofta är problem. Men vilka vill jag inte säga. Men vi för en ständig dialog med föreningarna för att försöka förbättra situationen.

Nyligen avbröts en handbollsmatch för flickor födda 2003 mellan Skara HF och Skövde HF. Anledningen var att ledare i de båda klubbarna börjat bråka. Den matchen håller just nu på och utredas och Jenny Granström vill inte kommentera hur det går med utredningen, men hon säger att det är extremt att en match avbryts på det här sättet.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare.

Esko Leppimaa är domaransvarig på innebandyförbundet. Situationen ser likadan ut där – det behövs fler domare för att kunna bedriva verksamheten på ett sätt som förbundet vill.

– Vi har aldrig tillräckligt med domare. Men hittills den här säsongen har vi inte tvingats ställa in en match. I stället händer det att vi flyttar matcher. Vi har många jätteduktiga domare, men de kan inte döma hela tiden för då är risken stor att bränner de ut sig. Och utan domare blir det inga matcher, så enkelt är det, säger Esko Leppimaa.

Inte heller innebandyn är fri från skrik och gnäll på domaren.

– Det är ett hårt klimat för domarna. Inte så mycket från spelarna, de sköter sig ganska bra. Men ledare och publik gör inte det. De lite mer rutinerade domarna har lättare att koppla bort det, men för de yngre är det jobbigare. Jag vet att många av våra yngre domare har en olustig känsla i magen inför matcherna. Då orkar man inte fortsätta så länge, säger Esko Leppimaa.

I ett försök att hjälpa de unga domarna har man infört ett faddersystem.

– Det innebär att de yngre domarna får döma tillsammans med en mer rutinerad. Det är första gången vi har det och jag tycker att det har fungerat bra hittills, säger Esko Leppimaa.

När det gäller ishockeyn ser det lite ljusare ut när det gäller antalet domare.

– Som det är nu så klarar vi precis att täcka alla matcher. Men det kan se helt annorlunda ut till nästa säsong och visst vill vi ha fler domare. Vi jagar på föreningarna för att få dem att stötta de som vill bli domare, säger Peter Boström på Västergötlands ishockeyförbund.

Västergötland är ett av de största ishockeyförbunden i landet och på senare år har antalet lag ökat. Samtidigt som antalet domare minskat. 15 domare har försvunnit under de senaste fem åren.

– Vi blev faktiskt lite tagna på sängen av det. Efter en tid av färre lag ökade helt plötsligt antalet och då blir det extra tydligt att vi har tappat domare, säger Peter Boström.

Precis som sina kollegor i de andra förbunden vill han se att ledarna verkligen lär sig regelboken.

– Det behövs mer regelgenomgångar för ledarna. Det som domaren ser och blåser för, det är det som gäller. Det ställs väldigt höga krav på domarna och det gäller att vi får dem att våga blåsa i pipan. Den här säsongen har det varit ganska lugnt, men vi hade en incident nu i helgen där en ledare gick över gränsen. Det är illa, säger Peter Boström.

Han tycker dock att föreningarna börjar ta sitt ansvar när det gäller hur deras ledare ska uppföra sig. Och att samarbetet med domarna måste bli bättre.

– De har tvingats att lära sig. Det verkar som de insett att vi måste hålla ihop. Gör vi inte det så blir det inga matcher, svårare än så är det inte.

 

Fråga:

Hur många domare behöver ni i ert förbund?

Jenny Granström, Västergötlands handbollförbund:

– Vi skulle behöva fem, sex domarpar ytterligare för att det ska gå att driva verksamheten. Men för att det ska kännas bra behöver ni nog ett tiotal. Det händer några gånger per säsong att vi tvingas ställa in en match.

Fredrik Isacson, Västergötlands fotbollförbund:

– Vi behöver ungefär 50 domare till nästa säsong, får vi det ser det okej ut. Då klarar vi vårt uppdrag. Domarbristen påverkar givetvis vår verksamhet. I år spelades till exempel 40 matcher i division fem utan assisterande domare och det är inte bra.

Esko Leppimaa, Västergötlands innebandyförbund:

– Vi har aldrig tillräckligt med domare. Vi behöver ha 15-20 domare till för att det ska kännas bra. De som är domare i dag gör ett jättejobb och ställer upp, men samtidigt gäller det att inte bränna ut dem.

Peter Boström, Västergötlands ishockeyförbund:

– Den här säsongen har vi faktiskt klarat att täcka matcherna. Men det behövs alltid fler domare och vi har tappat 15 domare de senaste fem åren. Men hur det blir nästa säsong vet man aldrig. Vi mås te hela tiden arbeta med att få fler domare.

 

Läs också: Snart blir det inga matcher alls

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet