Fredag 20 juli 2018

En drömstart på travkarriären

17-åriga Emma Magnusson har inlett sin karriär som travkusk på bästa sätt. Hon har kört två lopp – och vunnit båda.
17-åriga Emma Magnusson har inlett sin karriär som travkusk på bästa sätt. Hon har kört två lopp – och vunnit båda.

17-åriga Emma Magnusson från Skara har inlett sin karriär som travkusk på bästa sätt. Hon har kört två lopp – och vunnit båda.
– Det hade jag inte ens vågat drömma om, säger Emma.

För två år sedan skrev Skaraborgsbygden om den då 15-åriga Emma Magnusson, som det året fick Axevallas ungdomsstipendium. Två år senare har Emma tagit klivet upp i tävlingssulkyn.

Och det har gått minst sagt bra. Efter två lopp vet hon fortfarande inte hur det känns att förlora. Men hon verkar stå stadigt kvar på marken och har inte svävat iväg efter drömstarten.

– Jag är jätteglad. Men samtidigt har jag fått köra fina hästar och det har underlättat. Jag är väldigt tacksam för att jag har fått chansen och förtroendet att köra så bra hästar, säger Emma.

Den första segern tog hon på hemmabanan Axevalla den sjunde oktober. Då satt hon upp bakom Quite Wisch, tränad av Ulf Stenströmer.

– Vi tog ledningen i början av loppet men sedan släppte vi till en annan häst och då kröp vi ner i rygg på ledaren. Sedan körde jag ut i andraspår och tog över ledningen igen, och sedan handlade det bara om att hålla undan från alla andra, säger hon och skrattar.

Hon kunde sitta någorlunda lugn över upploppet och Quite Wisch gick ifrån och vann med betryggande avstånd till konkurrenterna.

Hon hann knappt fira den segern särskilt länge innan det var dags att sätta sig i sulkyn igen. Fem dagar senare åkte hon till Göteborg och Åby för att köra Veijo Heiskanens Tristan Cesar. Det loppet blev lite jämnare och segermarginalen blev inte så stor.

– Jag var faktiskt inte helt säker på att vi vann, så jämnt var det, säger Emma, som i nuläget inte vet när hon ska köra lopp nästa gång.

Båda gångerna har Emma och hennes hästar varit favoriter hos spelarna och vinnaroddsen har varit låga. Att köra en favorit innebär en viss press, men den verkar hittills inte har varit allt för tung för Emma.

– Det är klart att det varit lite nervöst både gångerna, men det är mest före loppet. När man väl sätter sig i sulkyn försvinner det. Då är man så fokuserad på det man ska göra, säger hon.

Emma har tidigare kört många ponnylopp. Hon har också under kuskutbildningen kört flera provlopp, men det är lite annorlunda att köra ”riktiga” lopp, menar hon.

– Det går fortare och man har inte så mycket tid på sig att fatta ett beslut. Man får tänka snabbt. Det är väl den stora skillnaden.

Emma går sista året på Uddetorps gymnasium, med inriktning trav. Vad hon ska göra efter skolan har hon ännu inte bestämt – mer än att det är trav hon vill arbeta med.

– Jag vill börja jobba, men jag vet inte var. Jag har varit sugen på att jobba utomlands och det är inte omöjligt att det blir så. Vi får se vad som händer.

Att hitta en arbetsgivare inom travet blir nog inga större problem med tanke på starten hon fått som kusk.

– Det har verkligen gått jättebra. Jag hade inte ens vågat drömma om det, säger Emma.

 

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer