Torsdag 28 september 2023

Joviality storfavorit i finalen på söndag

TR Bild. Bild för fri publicering t.o.m. 2023-05-13. Foto: Malin Albinsson
TR Bild. Bild för fri publicering t.o.m. 2023-05-13. Foto: Malin Albinsson

Joviality hade stor uppvisning och lekte hem sitt uttagningslopp till Stochampionatet. Det fyraåriga superstoet, som tränas av Sabine Kagebrant, blir megafavorit i finalen nästkommande söndag.
– Hon känns riktigt stark och jag är jäkligt nöjd med henne, sa segerkusken Erik Adielsson som valde innerspår i finalen.
– Jag hade kunnat spela safe och tagit tre men känner mig trygg. Det känns som att hon kan kliva iväg bra.

Under fredagskvällen avgjordes uttagningsloppen till Stochampionatet på Axevalla. Storfavoriten Joviality infriade förväntningarna och hade stor uppvisning i sitt försök för Erik Adielsson. Efter en försiktig start, där flera andra körde om ledningen, kunde Joviality glida fram och överta ledningen från Mahala 1500 meter kvar. Sedan var det spel mot ett mål och Joviality stod helt i en klass för sig. Utan att förta sig det minsta dansade världsstjärnan undan över upploppet till en överlägsen seger. Detta efter att ha joggat 1.12,4 första varvet. Vinnartiden blev 1.14,1/2640a och det såg ut att finnas gott om krafter kvar i mål.

Därmed blir hon en av de största favoriterna i Stochampionatets historia nästkommande söndag på Axevalla. Det här var Jovialitys fjärde seger på svensk mark (vann försök och final i Drottning Silvias Pokal och var sedan trea i Fyraåringseliten för ston på Solvalla innan hon vann Prix Diana Zet på Solvalla senast), och hon har sprungit in drygt 19 miljoner kronor.

– Hon är så otroligt behaglig hästen. Hon har en fantastisk teknik men det här är också en av hennes största styrkor att hon är så otrolig att ha att göra med. Hon är helt underbar och har det där extra på många plan. Hon är så nära facit man kan komma. Nu var det ingen våldsam tid men hon känns riktigt stark och jag är jäkligt nöjd med henne, berömde Erik Adielsson.

Kretsen kring Joviality fick välja spår till finalen som tvåa och valde innerspåret.
– Jag hade kunnat spela safe och tagit tre, men vi valde ett och i grunden känner jag mig ganska trygg med det. Jag har inte laddat med henne sedan hon kom till Sverige men det känns som att hon kommer att kliva iväg bra. Jag är nöjd och hade inte velat byta varken läge eller häst med någon, sa Adielsson.

Timo Nurmos, som tillsammans med Daniel Wäjersten var den tränare som fick med två hästar till finalen, inledde med Jennifer Sisu som vann för Magnus A Djuse. Hon var tapper som tvåa i Stosprintern förra veckan och kopplade nu ett säkert grepp på ledande O’Mara Zon över upploppet.
Den andra Nurmos-tränade vinnaren var Aurelia Express som vann från utvändigt om ledaren för Mats E Djuse. Fjolårets tvåa i Svenskt TravOaks avgjorde knappt men säkert när hon plockade ner ledande Xerava C.D. den sista biten.
Adrian Kolgjini skrällvann med sin egentränade Bold Face som spurtade ner namnkunniga konkurrenter i en vass finish. Tvåa och med till final även Miking och Thomas Uhrberg.

Joy Sisu galopperade bort en trolig seger i V75 i Boden senast när hon felade in mot upploppet. Nu fick stoet revansch när hon vann sitt uttagningslopp för Mika Forss.
Det Petri Salmela-tränade stoet avväpnade enkelt ledande Global Dancer över upploppet efter en perfekt resa.
Jörgen Westholm-tränade Queen Belina hade lekstuga i sitt uttagningslopp för Örjan Kihlström och ledde från start till mål utan att förta sig. En mycket fin insats före Jurista, tränad av Daniel Wäjersten, som också tog sig vidare till finalen.
Stochampionatet avgörs nästkommande söndag 23 juli på Axevalla, med ett förstapris på 1,2 miljoner kronor (dubbla pengarna för de hästar som är premiechansade).

Startlista Stochampionatet 2023
Häst – Tränare
1) Joviality – Sabine Kagebrant
2) Bold Face – Adrian Kolgjini
3) Joy Sisu – Petri Salmela
4) Queen Belina – Jörgen Westholm
5) Aurelia Express – Timo Nurmos
6) Miking – Thomas Uhrberg
7) Global Dancer – Fredrik Wallin
8) Xerava C.D. – Hans R Strömberg
9) Jennifer Sisu – Timo Nurmos
10) Jurista – Daniel Wäjersten
11) O’Mara Zon – Daniel Wäjersten
12) Mary Ann Lane – Johan Untersteiner

Michael Carlsson, Kanal 75

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar Vad vill du egentligen? ”Ett dråpslag mot folkbildningen” 4 av 10 kör för fort utanför skolor