Tisdag 25 juni 2019

Kajsa Ljunghager är bäst på Axevalla

Tabellen ljuger aldrig – det är en sanning inom sporten. Kajsa Ljunghager är årets bästa lärling på Axevalla och totalvinnare i Skaraborgsbygdens lärlingsserie.
– Jättekul! I den här branschen är det viktigt att synas, säger Kajsa, som får ta emot priset vid kvällens tävlingar på Axevalla.

Skaraborgsbygdens lärlingsserie avgörs under cirka tio lopp per år där den kusk som samlat flest poäng under året blir totalsegrare. I år heter vinnaren Kajsa Ljunghager. Men hon hade själv inte koll på att hon låg så bra till.

– Nej, jag fick reda på av Axevalla inför näst sista omgången, säger 24-åringen.

Hon hade alltså avgjort redan när det var två lopp kvar.

– Jag är nöjd med året. Jag åker inte iväg så ofta och kör andras hästar, jag koncentrerar mig på våra egna hästar. Med tanke på det så känns det jätteroligt att jag lyckades vinna serien, säger Kajsa.

När hon säger våra egna hästar så menar hon de 14 hästar som hon har i stallet tillsammans med sambon David Persson. Det är David som står som tränare men det är Kajsa som sköter större delen av träningen. David arbetar på en mekanisk verkstad men är med och hjälper till så mycket det går.

Paret bor på en egen gård i Kvänum, ungefär ett sprintlopp från Bjertorps stora travanläggning där flera andra travtränare håller till.

– Vi tränar på Bjertorps banor och det fungerar jättebra. Banorna är fina och vi kan träna ihop med de andra tränarna. Vi har tre fasta tider där vi tränar ihop och ofta är det 25-30 hästar med i varje pass, säger Kajsa.

Kajsa och David har haft fina framgångar, bland annat på V75 där både Diggers Elias och Dealwithakiss vunnit.

– Det är viktigt att får resultat så att man syns och hörs. V75-segern med Diggers Elias på Axevalla för två år sedan är roten till vår verksamhet kan man säga. Vi började med en häst och sedan har det bara fortsatt. Egentligen hade vi nog inga planer på att ha så många hästar, men det har rullat på, säger Kajsa.

Stallets hästar har vunnit 13 lopp på 101 starter i år och sprungit in nästan 1,2 miljoner kronor. Kajsa har vunnit 5 lopp på 70 starter. Hon kör både sulkylopp och rider i monté (travridning).

– Jag tycker att det är jätteroligt med monté, men det är samtidigt mycket jobbigare för kroppen. I sulkyn sitter man, men i monté måste hela kroppen jobba och man det känns att man ridit ett lopp. Ska man rida monté måste man även träna sig själv och det är inte alltid lätt att hitta tiden till det. Jag skulle gärna rida mer, men det är inte så lätt att slå sig in bland de bästa ryttarna.

Hon kommer ursprungligen från Ulricehamn och växte upp i en riktig hästfamilj. Pappa är amatörtränare och det har varit hästar i stort sett hela tiden för Kajsa. Hon flyttade till Skara när det var att gå gymnasiet och hon studerade på hästgymnasiet på Uddetorp.

Att jobba i ett travstall innebär långa arbetsdagar i varierande väder – och en hel del resande. Men Kajsa trivs.

– Vi har det jättebra som vi har det nu. Men visst blir det långa dagar. Vi är utomhus och jobbar nästan tolv timmar om dagen och det känns i kroppen när man kommer hem. Men när det går bra så är det värt allt arbete.

Priset till segraren i lärlingsserien är ett presentkort på resor. Men med ett travstall att sköta är det inte helt enkelt att hitta tid till att åka iväg.

Vart går din drömresa?

– Jag har nog ingen riktig drömresa. Vi var i USA i somras och jag har även varit i Thailand och det var trevligt.

 

Fakta Kajsa Ljunghager

Ålder: 24 år

Bor: Kvänum tillsammans med sambon David Persson

Uppvuxen i: Ulricehamn

Favoritkusk: Har ingen speciell, men Björn Goop, Örjan Kihlström och Carl Johan Jepson är skickliga.

Intressen förutom travet: Att vara hemma och pyssla. Gillar att baka.

 

Topp fem Skaraborgsbygdens lärlingsserie

Kajsa Ljunghager 39 poäng

Linus Svensson  33

Jens Laursen 24

Johan L Sundgren 23

William Ekberg 20

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet